Akibat Didera Ibu Tiri, Tiga Budak Makan Di Tandas, Kencing Di Katil - Dunia | mStar

Akibat Didera Ibu Tiri, Tiga Budak Makan Di Tandas, Kencing Di Katil

Caroline Sharp. -fotoSWNS
SEORANG ibu tiri telah mendera dan mengabaikan tiga anak perempuannya dengan kejam dalam tempoh 16 tahun.

Caroline Sharp, 65, melayan tiga kanak-kanak itu begitu teruk, menyebabkan mereka terpaksa mencuri makanan pada waktu malam dan minum dari dalam tandas.

Mereka juga diabaikan dari segi penjagaan asas kesihatan apabila salah seorang daripada mereka tidak mandi selama enam minggu dan seorang lagi perlu menggunakan kertas surat khabar ketika tempoh haid.

"Apabila dia sangat lapar dia akan 'mencuri' makanan dari almari tetapi jika tindakannya ini diketahui Sharp akan memukulnya," pendakwa Gordon Stables memberitahu Mahkamah Grimsby Crown lapor metro.uk

Sharp adalah ibu kandung kepada salah seorang daripada mereka, tetapi telah menjaga dua yang lain apabila ibu mereka meninggal dunia pada 1973.

Penderaan berlaku dari Jun 1975 hingga Jun 1991 tetapi jenayah itu hanya didedahkan apabila salah seorang daripada anak tirinya membuat laporan polis pada 2015.

Anak kandung Sharp berkata dia juga telah didera dan turut melihat ibunya mendera dua adik-beradik tirinya, termasuklah dipaksa melakukan kerja rumah selama berjam-jam.

Sharp, dari Brigg, North Lincolnshire, dijatuhi hukuman penjara dua tahun selepas mengakui tiga kesalahan melakukan kekejaman terhadap kanak-kanak.

Apabila ditangkap dia memberitahu polis: "Saya tahu saya bukan seorang yang baik. Jika saya boleh memutar kembali jam, saya akan menyayangi mereka. Maafkan saya. Saya tidak berbangga dengannya."

Salah seorang anak tirinya menambah: "Ketakutan saya kepada Caroline Sharp dan kemungkinan dia mengganas menyebabkan saya mengelak setiap langkah untuk bertemu dengannya.

"Jika saya berada di tingkat atas dan perlu ke tandas, saya akan kencing di atas katil adik lelaki saya (dia sering basahkan katil jadi saya harap tiada siapa akan tahu) dan bukannya turun ke bawah.

"Ini menyebabkan saya rasa bersalah dan berasa seperti haiwan tetapi lebih baik untuk tidak mengambil risiko serangan seterusnya.

"Kami bertiga sama-sama terperangkap.

"Kami telah melalui perjalanan paling sukar dan emosi ini tidak akan hilang sepanjang hayat kami dan zaman kanak-kanak kami telah terjejas.

"Penjara adalah tempat yang terlalu baik untuk dia."

Ketiga-tiga mereka menangis di galeri awam ketika Sharp dibawa ke penjara.
kes dera , ibu tiri , anak tiri

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Trump Pecat 80 Duta

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain