Selepas 37 Tahun, Gurun Sahara Diliputi Salji Lagi - Dunia | mStar

Selepas 37 Tahun, Gurun Sahara Diliputi Salji Lagi

ALGIERS: Gurun Sahara dilanda salji yang dikatakan paling lebat pernah berlaku berikutan ribut musim sejuk sejak beberapa hari lalu.

Gambar yang dirakam menunjukkan bandar Ain Sefra di padang pasir itu dilitupi salji mencecah ketebalan sekurang-kurangnya satu meter.

Kawasan padang pasir paling panas di dunia itu menyaksikan sedikit salji hujung bulan lalu, kali pertama dalam masa 37 tahun.

Bagaimanapun, pada Jumaat, salji lebih lebat melanda dan beberapa kawasan di bandar yang dikenali sebagai ‘pintu masuk ke Sahara’ itu dilapor dilitupi salji sehingga paras pinggang.

Keadaan itu mencetuskan huru-hara di bandar itu dengan penumpang terkandas di dalam bas apabila jalan raya menjadi licin dan berais.

Menurut jurugambar Sekkouri Kamel, 38: “Salji bermula kira-kira jam 1.30 pagi ini dan ia kini sedalam satu meter di beberapa tempat. Penduduk terkejut dengan keadaan itu.”

Kali terakhir salji melanda Ain Sefra ialah pada 18 Februari 1979, tetapi ia berlaku hanya beberapa minit.

Ain Sefra yang terletak tidak jauh dari sempadan Maghribi berada kira-kira 1,000 meter dari paras laut dan dikelilingi Gunung Atlas.

Gurun Sahara meliputi hampir keseluruhan utara Afrika dan ia mengalami perubahan suhu dan kelembapan sepanjang ribuan tahun lalu.

Saintis berkata, walaupun kawasan itu kering sepanjang masa, ia dijangka bertukar menjadi hijau semula pada kira-kira 15,000 tahun akan datang.

Salji melanda Sahara kelmarin beberapa hari selepas 2016 diisytiharkan sebagai tahun paling panas dalam sejarah.

Sahara

Artikel Sebelum

Artikel Lain