NZ Berdepan Gempa Susulan Lebih Kuat

CHRISTCHURCH: New Zealand dijangka berdepan gempa susulan yang lebih kuat hingga mengakibatkan lapisan bumi di Pulau Selatan berganjak sejauh 11 meter dan mengubah struktur geografinya.

Amaran itu dikeluarkan pakar seismologi pada Jumaat selepas mengkaji gempa bumi bermagnitud 7.8 yang menggegarkan New Zealand awal minggu ini. Gempa tersebut merupakan antara yang paling kuat pernah melanda negara itu.

Agensi sains Geonet menyatakan, gegaran yang dijangka berlaku beberapa minggu lagi itu turut mengakibatkan dasar laut di kawasan gempa naik sebanyak dua meter termasuk di perairan bandar pelancongan Kaikoura.

"Kemungkinan berlakunya gempa bumi kuat bermagnitud 6.0 atau lebih tinggi pada bulan hadapan iaitu 100 kali ganda lebih besar daripada jangkaan," kata GeoNet.

Menurut GeoNet, bencana itu telah merosakkan sekurang-kurangnya empat lapisan kerak bumi dan menyifatkannya sebagai “salah satu gempa bumi paling menakjubkan.”

New Zealand mengalami sehingga 15,000 gempa setahun kerana terletak di sempadan plat tektonik Australia dan Pasifik, kawasan yang dikenali sebagai Lingkaran Api Pasifik.

Terdapat lebih 2,000 gempa susulan dikesan sejak Isnin lalu dengan agensi itu memberitahu, orang ramai perlu bersiap sedia untuk menghadapi lebih banyak gempa kuat sepanjang beberapa minggu lagi.

Dalam pada itu, kapal perang dari Amerika Syarikat, Kanada dan Australia mula menghantar bantuan kecemasan ke Kaikoura, bandar paling teruk terjejas akibat bencana itu.

Terdahulu, konvoi kenderaan tentera New Zealand tiba di bandar itu melalui jalan darat untuk kali pertama selepas jalan raya dan landasan kereta api ditimbus tanah runtuh.

Konvoi tersebut bergerak ke Kaikoura menggunakan laluan alternatif.

Seramai 1,000 pelancong telah dipindahkan dari Kaikoura melalui pengangkutan udara dan laut, beberapa hari selepas gempa berlaku tetapi dianggarkan masih terdapat kira-kira 2,000 penduduk tempatan berdepan situasi sukar dan memerlukan bantuan segera. – AFPgempa bumi, NZ, Pulau Selatan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain