Etnik Islam Rohingya Lari Ke Bangladesh - Dunia | mStar

Etnik Islam Rohingya Lari Ke Bangladesh

SITTWE: Angka kematian etnik Islam Rohingya di barat Myanmar yang meningkat kepada 130 orang mendorong golongan itu memilih untuk melarikan diri ke Bangladesh.

Keputusan bagi  mengelak menjadi mangsa kekejaman tentera Myanmar itu bagaimanapun tidak mudah apabila mereka berdepan risiko lain.

Sejumlah etnik itu ditembak mati ketika mereka cuba menyeberangi sungai Naaf yang memisahkan antara Myanmar dan Bangladesh.

Malahan, ada yang tiba dengan bot diusir pengawal sempadan Bangladesh mengakibatkan mereka terkandas di laut.

Pertumpahan darah di negeri Rakhine dikatakan paling serius selepas beratus-ratus orang terbunuh dalam pergaduhan etnik sejak 2012.

Ketegangan itu mendedahkan kelemahan pentadbiran kerajaan pimpinan Aung San Suu Kyi yang baru berusia tujuh bulan itu.

Pasukan tentera dilihat semakin ramai di sepanjang kawasan Myanmar dan Bangladesh apabila mereka berbalas serangan dengan pemberontak di tiga pos sempadan pada 9 Oktober lalu menyebabkan sembilan anggota polis terbunuh.

Anggota keselamatan itu juga menutup daerah yang didiami penduduk Rohingya, selain menghalang petugas bantuan dan pemerhati bebas daripada memasuki kawasan berkenaan.

Pasukan tentera dikatakan telah mempergiatkan operasi sejak tujuh hari lalu dan turut menggunakan helikopter untuk menggempur beberapa perkampungan Rohingya.

Pihak berkuasa di Bangladesh menganggarkan sekurang-kurangnya 5,000 Rohingya melarikan diri dari Myanmar sejak serangan Oktober lalu.

Pelarian berkenaan kini menetap di empat kem Rohingya di sempadan Bangladesh, namun pada Selasa lalu, pengawal sempadan menghalau sekumpulan besar etnik berkenaan daripada menyeberangi sungai Naaf.

“Kira-kira 80 etnik Rohingya termasuk 40 wanita dan 25 kanak-kanak telah dihalau oleh Pengawal Sempadan Bangladesh daripada pos sempadan Teknaf.

“Kesemua daripada mereka cuba memasuki Bangladesh dengan menggunakan dua bot laju,” kata pegawai pemerintah tentera di Cox’s Bazar, timur Bangladesh, Leftenan Kolonel Anwarul Azim. – Reuters

Islam Rohingya , Bangladesh , Sungai Naaf

Artikel Sebelum

Artikel Berikut