Amukan Matthew Lumpuhkan Haiti - Dunia | mStar

Amukan Matthew Lumpuhkan Haiti

PORT-AU-PRINCE: Amukan Taufan Matthew di Haiti yang juga negara paling miskin di benua Amerika Syarikat (AS) melumpuhkan kegiatan harian penduduk yang berdepan pelbagai kesulitan.

Angka terkini mencatatkan 877 kematian, selain puluhan ribu kehilangan tempat tinggal akibat taufan itu awal minggu ini sebelum ia ke utara dan membadai pesisir pantai tenggara AS.

Kesan selepas dilanda taufan itu semakin perit apabila ia menyebabkan banjir, kemusnahan bangunan termasuk kediaman dan bekalan elektrik terputus.

Matthew membadai semenanjung barat Haiti Selasa lalu dengan membawa angin kencang selaju 233 kilometer sejam dan hujan lebat.

Pegawai bantuan kecemasan berkata, kira-kira 61,500 masih lagi berada di tempat perlindungan selepas ribut dan hujan lebat memusnahkan perkampungan tepi pantai negara itu yang sebahagiannya baru dapat dihubungi.

Daripada sekurang-kurangnya tiga bandar yang berdepan kematian penduduknya yang ramai, di Chantal iaitu sebuah kampung pertanian seramai 86 orang mati, kebanyakannya selepas rumah mereka dihempap pokok tumbang.

Usaha menghantar bantuan ke kawasan yang paling teruk terjejas sukar dilakukan kerana banjir. Makanan terlalu sedikit dan sekurang-kurangnya tujuh orang mati akibat taun, kemungkinan besar disebabkan air banjir bercampur dengan air kumbahan.

Di Amerika Syarikat, Pusat Taufan Kebangsaan Amerika meramalkan, Matthew yang kini dalam Kategori Dua, akan tiba di Carolina Utara malam ini (waktu tempatan).

Matthew dianggap taufan paling kuat mengancam kawasan Atlantik dalam tempoh lebih 10 tahun.

Matthew , Haiti , Chantal

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain