Telefon Berasap, Pesawat Southwest Dikosongkan - Dunia | mStar

Telefon Berasap, Pesawat Southwest Dikosongkan

CHICAGO: Jadual penerbangan Southwest Airlines terganggu apabila telefon bimbit seorang penumpang mengeluarkan asap hingga menyebabkan anak kapal dan penumpang diarahkan mengosongkan pesawat itu.

Ketika kejadian, pesawat itu dalam proses untuk meninggalkan lapangan terbang Louisville, Kentucky.

Susulan itu, penerbangan 994 terpaksa dikosongkan ketika bersedia hendak berlepas di landasan apabila telefon penumpang jenis Samsung Galaxy Note 7 terbakar.

"Semua penumpang dan anak kapal keluar dengan selamat dan tenang menerusi pintu utama kabin," kata syarikat penerbangan itu dalam satu kenyataan.

Ketika ini telefon keluarga Samsung itu dipanggil balik di seluruh dunia oleh pembuat telefon pintar terkemuka Korea Selatan itu susulan beberapa insiden disebabkan masalah pada baterinya.

Samsung turut menggantung penjualan telefon berkenaan dan memanggil balik 2.5 juta unit di seluruh dunia bulan lalu. Kira-kira 60 peratus pengguna di Amerika Syarikat (AS) meminta supaya telefon yang dibeli mereka digantikan.

Sementara itu, pemilik telefon dalam pesawat Southwest yang dikenali sebagai Brian Green memberitahu ABC News bahawa telefonnya itu adalah unit yang telah diganti. 

Sebuah laman web teknologi, The Verge melaporkan Green sudah menutup telefonnya sebelum pesawat berlepas.

"Sehingga kita kenal pasti perisian telefon berkenaan, kita tidak boleh mengesahkan ia unit ganti Note7," lapor ABC News memetik Sambung menerusi satu kenyataan balasnya.

"Kami sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa dan Southwest untuk mengenal pasti perisian berkenaan dan mengesahkan punca kejadian," kata Samsung. - AFP
Southwest Airlines , Kentucky

Artikel Sebelum

AS Siap Sedia Dibadai 'Matthew'

Artikel Berikut

Artikel Lain