Kes Zika Di Singapura Cecah 242 - Dunia | mStar

Kes Zika Di Singapura Cecah 242

SINGAPURA: Jumlah kes jangkitan virus Zika di Singapura meningkat kepada 242 pada Ahad, seminggu selepas wabak berkenaan mula dilaporkan di negara itu.

Ia menyaksikan peningkatan 27 kes daripada 215 kes pada Sabtu.

Sebanyak 25 baharu daripada kawasan Aljunied Crescent/Sims Drive/Kallang Way/ Paya Lebar Way, manakala satu lagi kawasan baharu berpotensi bagi wabak itu di Joo Seng Road di mana satu kes sebelum ini dikesan.

Menurut Agensi Alam Sekitar Nasional (NEA) Singapura, setakat Sabtu, ia menghapuskan 62 kawasan pembiakan nyamuk di Aljunied dan 39 lagi di Bedok North Avenue.

NEA akan terus melakukan kawalan terhadap pembiakan nyamuk, termasuk di Joo Seng Road.

Terdahulu pada Ahad, Menteri Kanan Kesihatan, Sumber Air dan Alam Sekitar, Amy Khor berkata, Kementerian Kesihatan sedang mengkaji amalan mengasingkan pesakit yang disahkan dan disyaki terkena jangkitan Zika.

Beliau berkata, kesemua pesakit boleh dibenarkan untuk berehat di rumah selagi mereka mengambil langkah berjaga-jaga dengan menggunakan produk penghalau nyamuk.

Pendekatan itu selari dengan langkah kerajaan untuk mengatasi demam denggi. – The Straits Times/Asia News Network

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Blok Azmin sertai Bersatu - Sumber