Februari 2016 Paling Panas Sejak 1880 - Dunia | mStar

Februari 2016 Paling Panas Sejak 1880

MIAMI: Rekod Pentadbiran Atmosfera dan Lautan Nasional (NOAA) menunjukkan Februari 2016 adalah bulan paling panas di seantero dunia sejak 1880 an.

Dengan suhu purata 1.21 darjah Celcius lebih tinggi pada suhu purata abad ke-20, bulan itu mencatat "suhu tertinggi daripada purata semua 1,646 bulan dalam rekod."

"Suhu purata global di darat dan permukaan lautan untuk Februari 2016 adalah yang tertinggi bagi bulan Februari dalam rekod data suhu global NOAA, dicatat sejak tahun 1880 an," kata NOAA dalam kenyataannya.

Rekod terbaru peningkatan suhu terus mencetuskan aliran cuaca panas bermasalah, didakwa saintis kerajaan Amerika Syarikat (AS) berpunca akibat perubahan suhu buatan manusia dan pembakaran bahan api fosil yang mengeluarkan gas rumah hijau ke atmosfera.

Secara keseluruhan, tahun lalu adalah paling panas dalam rekod, mengalahkan 2014.

NOAA, yang mengumumkan kemas kini suhu setiap bulan berkata, Februari "mencatat bulan ke-10 berturut-turut rekod suhu paling panas dipecahkan." -AFP

NOAA , Februari

Artikel Berikut

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain