Penerbangan Virgin Atlantic Berpatah Balik Ke Heathrow Selepas 'Insiden Laser' - Dunia | mStar

Penerbangan Virgin Atlantic Berpatah Balik Ke Heathrow Selepas 'Insiden Laser'

LONDON: Penerbangan menuju ke New York terpaksa berpatah balik tidak lama selepas berlepas dari Lapangan Terbang Heathrow, Britain, selepas satu cahaya laser bersinar ke arahnya, menurut polis.

Polis bertindak balas terhadap 'laporan sinar laser ke arah pesawat komersial itu yang telah berlepas dari Heathrow' pada malam Ahad, kata seorang jurucakap.

Radar penerbangan menunjukkan bahawa penerbangan The Virgin Atlantic dari London ke New York diminta untuk berpatah balik selepas membuat pelepasan.

Seorang krew pesawat memberitahu kawalan trafik udara bahawa terdapat 'isu perubatan terhadap salah seorang juruterbang selepas berlakunya insiden laser selepas pesawat berlepas' menurut rakaman radio penerbangan.

Ia bukan sesuatu yang luar biasa apabila laser bersinar dalam penerbangan di Britain dengan beratus-ratus kejadian seperti itu telah dicatatkan setiap tahun, menurut Pihak Berkuasa Penerbangan Awam.

Seorang lelaki ditahan awal bulan ini selepas laser hijau telah disinarkan ke dalam kokpit pesawat yang terbang melalui Kent di tenggara England, menurut polis.

Virgin Atlantic tidak memberikan tindak balas segera untuk komen.
Virgin Atlantic , insiden laser

Artikel Berikut

Artikel Lain