Nahas Hercules: Kemalangan Akibat Kesilapan Manusia - Pakar - Dunia | mStar

Nahas Hercules: Kemalangan Akibat Kesilapan Manusia - Pakar

SEORANG pakar ketenteraan, Susaningtyas Nefo Handayani Kertopati berpendapat bahawa kemalangan pesawat Hercules C-130 milik Tentera Udara Indonesia yang terhempas itu mungkin berlaku kerana kesilapan manusia.

Pesawat Hercules C-130 yang terhempas yang di Medan, Sumatera itu dikatakan berlaku berikutan masalah teknikal apabila dilaporkan salah sebuah mesin di dalam pesawat itu mengalami kerosakkan.

"Terdapat banyak perkara yang boleh dijadikan punca pesawat Hercules C-130 terhempas di Jalan Jamin Ginting, Medan, Sumatera Utara.

"Selain daripada keadaan pesawat itu, kesilapan manusia juga mungkin menjadi punca kepada kemalangan ini kerana terdapat kemungkinan bahawa juruterbang tidak dapat mengawal pesawat itu," kata Susaningtyas.

Pesawat Hercules masih lagi menjadi kemudahan pengangkutan utama bagi Tentera Udara Indonesia dan pesawat yang mempunyai empat enjin turboprop itu dikenali sebagai pesawat yang mempunyai keupayaaan untuk mendarat dan berlepas dari landasan yang singkat.

Pesawat Hercules yang dikendalikan oleh Pasukan Tentera Udara itu dihasilkan pada 1964.

Walaupun pesawat itu sudah menjangkau usia 50 tahun, ia dilaporkan masih dianggap sesuai untuk digunakan dalam pelbagai misi, terutama sekali yang dikendalikan oleh Tentera Udara Indonesia.

Terdahulu, Ketua Kakitangan Tentera Udara Ketua Marshall, Agus Supriatna berkata pesawat Hercules terhempas pada Selasa lalu akibat masalah teknikal.

"Kami belum dapat memastikan sama ada masalah tersebut adalah daripada bahagian enjin ataupun bahagian lain," katanya.

Agus juga memberitahu masalah teknikal itu boleh dilihat berikutan arahan daripada juruterbang yang ingin pulang ke pengkalan udara Soewondo di Medan.

Bagaimanapun pesawat tersebut merempuh kediaman di Jalan Jamin Ginting Medan dan meletup sebelum sempat tiba ke landasan lapangan terbang.

Hercules , Indonesia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain