Bilangan Gadis Thailand Hamil Tanpa Berkahwin Meningkat - Dunia | mStar

Bilangan Gadis Thailand Hamil Tanpa Berkahwin Meningkat

BANGKOK: Bilangan gadis Tahiland yang hamil tanpa berkahwin meningkat setiap tahun apabila pendidikan seks hanya diberi tumpuan kepada pasangan suami isteri.

Seorang remaja Ying, 16, berkata, dia terpaksa tinggal berasingan dengan keluarga ketika hamil sehingga selamat melahirkan seorang bayi.

“Ibu bapa saya menyuruh saya menetap di rumah persatuan di Bangkok apabila saya hamil enam bulan kerana takut dimalukan oleh kawan-kawan.

Menurut wakil negara untuk Tabung Kependudukan PBB Caspar Peek, kadar kelahiran oleh remaja di Thailand terus meningkat sejak lapan tahun lalu.

“Bagaimanapun program perancangan keluarga yang dijalankan di sekolah berjaya mengurangkan kadar kelahiran pada tahun lalu.

PBB pula memberitahu bahawa kadar kelahiran oleh gadis Thailand adalah 47 orang bagi setiap 1,000 kanak-kanak perempuan dari tahun 2006 hingga 2010 dan lebih tinggi dari Malaysia.

Menteri Kesihatan Pradit Sintavanarong berkata, terdapat 130,000 kelahiran oleh remaja-remaja di negara ini pada tahun 2012.

“Angka sebenar kehamilan di kalangan remaja yang berusia 20-an adalah dua kali ganda dan mereka memilih untuk menggugurkan kandungan.

Pengarah Kumpulan Maklumat Somchai Kamthong berkata, kita tidak dapat mengelak sesiapa untuk melakukan hubungan seks kerana ia adalah perkara semula jadi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin