Syarikat Konsortium Jepun Bina Sistem Keretapi Di Bangkok

TOKYO: Sebuah konsortium Jepun akan membina sistem transit urban di Bangkok, sebagai sebahagian daripada usaha Jepun untuk mengembangkan eksport infrastruktur kereta api ke seluruh Asia, menurut satu laporan, Sabtu.

East Japan Railway, rumah perdagangan rumah Marubeni dan syarikat elektronik gergasi, Toshiba telah memeterai perjanjian itu, pada harga yang dianggarkan kira-kira 40 bilion yen (AS$405 juta), lapor akhbar harian perniagaan, Nikkei.

Di bawah perjanjian itu, yang diperintahkan oleh Bangkok Metro Public Co, konsortium itu akan membina landasan kereta api baharu sepanjang 23 kilometer (14 batu) di ibu negara Thai, menurut akhbar tersebut, sambil menambah operasi kereta api ditetapkan bermula pada 2016.

Kumpulan konsortium Jepun akan membekalkan 63 gerabak kereta kereta api dan membina grid kuasa, isyarat dan landasan kereta api serta 16 stesen untuk projek itu.

Ia juga akan menyediakan perkhidmatan penyelenggaraan di bawah kontrak 10 tahun dan kira-kira 20 kakitangan yang mempunyai kepakaran operasi akan ditempatkan di Bangkok, kata laporan itu.

Operator keretapi Jepun dijangka akan meluaskan capaian mereka di luar negara dengan bergabung tenaga dengan pengeluar berat industri dan rumah-rumah perdagangan untuk mempromosikan perkhidmatan yang komprehensif, Nikkei berkata.

East Japan Railway akan berusaha sekarang untuk memenangi kontrak untuk membina jajaran kereta api berkelajuan tinggi antara Malaysia dan Singapura, kata laporan itu.

Sebuah lagi pengendali kereta api Jepun, Central Japan Railway, telah menyediakan teknologi untuk mengubah suai sistem kawalan automatik kereta api super-ekspres, sebuah perkhidmatan kereta api Taiwan.

Sementara itu, Tokyo Metro yang menjalankan rangkaian kereta api bawah tanah yang rumit di ibu negara Jepun, telah bekerjasama dalam projek keretapi bandar di Hanoi.

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain