Cadangan Kerajaan Kenya Beri Komputer Riba Kepada Pelajar Dibantah - Dunia | mStar

Cadangan Kerajaan Kenya Beri Komputer Riba Kepada Pelajar Dibantah

NAIROBI, Kenya: Sekumpulan ibu bapa Kenya berkata, mereka membantah cadangan kerajaan untuk memberi komputer riba kepada pelajar sekolah.

Musau Ndunda daripada Persatuan Ibu Bapa Kebangsaan Kenya pada Khamis berkata, kumpulan itu memikirkan bahawa wang yang dibelanjakan untuk membeli komputer riba itu sepatutnya digunakan untuk menaikkan gaji guru-guru dan memberi makanan kepada kanak-kanak.

Presiden Kenya, Uhuru Kenyatta mencadangkan ketika mengadakan kempen untuk pejabatnya bagi memberikan komputer riba kepada 1.2 juta kanak-kanak yang memasuki sekolah pada setiap tahun, sebagai sebahagian daripada rancangan meluas untuk menjadi negara Afrika Timur sebagai hab Internet.

Program itu akan membabitkan peruntukan kerajaan sebanyak AS$615 juta (RM1.958 bilion) dalam tempoh tiga tahun, yang dirancang akan bermula pada menjelang hujung tahun ini.

Lebih 200,000 guru berkhidmat di sekolah kerajaan di Kenya membuat tuntutan elaun yang masih tidak dibayar, seperti yang dijanjikan sejak 16 tahun lalu. - AP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Blok Azmin sertai Bersatu - Sumber