suria

18 Dibunuh Lelaki Bersenjata Di Barat Daya Pakistan

QUETTA: Lelaki bersenjata di barat daya Pakistan yang tidak dapat dikenal pasti identitinya membunuh 18 orang lewat malam Jumaat dalam percubaan menyeberang secara haram ke negara jiran - Iran dengan tiga kenderaan, kata pegawai.

"Lelaki bersenjata yang menunggang motosikal menghentikan kenderaan dan memaksa mereka keluar dengan mengangkat tangan. 18 orang telah dibunuh dan dua cedera," kata seorang pegawai kanan kerajaan Mohammad Aslam Tarin kepada AFP.

Kejadian itu berlaku di daerah terpencil Kechh kira-kira 1,250 kilometer (780 batu) dari barat daya Quetta, bandar utama Pakistan yang dilanda pemberontakan, berdekatan sempadan Iran.

"Kami telah memulakan siasatan tetapi motif serangan masih tidak jelas," Tarin berkata, sambil menambah bahawa pasukan penyelamat telah dihantar ke kawasan itu untuk menuntut mayat.

Lelaki bersenjata berjaya melarikan diri dari tempat kejadian, katanya.

"20 orang telah cuba untuk menyeberangi sempadan dan mahu memasuki Iran," katanya.

Seorang pegawai polis di kawasan itu mengesahkan kejadian itu dan angka kematian. Walaupun masih tiada kumpulan mendakwa bertanggungjawab, serangan itu biasanya dipersalahkan ke atas kumpulan-kumpulan nasionalis Baluch yang berjuang untuk autonomi wilayah yang lebih besar.

Beratus-ratus orang awam telah terbunuh sejak pemberontak Baluch meningkat pada tahun 2004 terhadap kerajaan Persekutuan Pakistan, menuntut autonomi politik dan bahagian yang lebih besar hasil keuntungan daripada sumber-sumber di rantau ini.

Artikel Sebelum

Pilihan Raya Kongres Libya Bermula

Artikel Berikut

Artikel Lain