China Naikkan Harga Diesel & Minyak 600 Yuan

BEIJING: China telah menaikkan harga diesel dan minyak sebanyak 600 yuan (US$94.90) setan tan metrik berkuatkuasa Selasa, demikian diumumkan Suruhanjaya Pembangunan dan Pemulihan Negaranya, Selasa.

Harga diesel meningkat kepada 9,130 yuan (US$1,445.20) setan metrik manakala harga purata minyak meningkat kepada 9,980 yuan (US$1,579.70) setan metrik.

Suruhanjaya itu berkata kenaikan harga itu dibandingkan dengan harga minyak mentah Brent (satu klasifikasi dagangan utama minyak mentah "sweet light"), minyak mentah Dubai dan Cinta, yang meningkat lebih 10 peratus sejak 22 hari bekerja yang lepas.

Kenaikan harga itu berkuatkuasa sebelum tempoh penggunaan kemuncak musim bunga bagi menghalang terlebih penggunaan produk petroleum, menggalakkan pemuliharaan tenaga dan sekali gus menjamin bekalan, katanya.

China, pengguna minyak kedua terbesar di dunia, telah menaikkan harga bahan api bagi pertama kali tahun ini sebanyak 300 yuan setan metrik pada 8 Feb. - BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain