Empat Terbunuh Di Pattani Bukan Militan

BANGKOK: Siasatan awal menunjukkan empat orang yang ditembak mati oleh pasukan renjer di Pattani pada Isnin bukan merupakan anggota militan seperti yang didakwa pihak berkuasa sebelum ini.

Timbalan Perdana Menteri Thailand, Yuthasak Sasiprapha yang menegaskan, Isnin bahawa mereka yang terbunuh merupakan anggota militan dan bukan orang awam, pada Selasa berkata siasatan awal menunjukkan perkara sebaliknya.

Beliau yang bertanggungjawab dalam soal keselamatan bagaimanapun berkata, siasatan terperinci masih dijalankan bagi memastikan keadilan kepada pihak berkuasa dan orang kampung.

"Semua pihak termasuk tentera dan pihak berkuasa wilayah menyertai bersama siasatan termasuk dalam menentukan sekiranya operasi tentera mengikut prosedur yang betul.

"Sekiranya pihak berkuasa bersalah, ia bermakna pihak berkuasa tetap bersalah, tetapi sekiranya pihak berkuasa benar, mereka perlu menjelaskan kepada orang awam,” katanya kepada pemberita. — BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain