Indonesia Siapkan 8,000 Pembantu Rumah Untuk Dihantar Ke Malaysia - Dunia | mStar

Indonesia Siapkan 8,000 Pembantu Rumah Untuk Dihantar Ke Malaysia

JAKARTA: Indonesia sedang menyiapkan sehingga 8,000 pembantu rumah untuk dihantar ke Malaysia pada Mac ini berikutan penarikan balik moratorium pengiriman pekerja di sektor tidak formal itu mulai awal bulan lepas.

Ketua Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BNP2TKI) Jumhur Hidayat berkata antara 5,000 hingga 8,000 pembantu rumah sedang disediakan untuk tujuan itu.

Tenaga kerja Indonesia di Malaysia masih didominasi oleh pekerja sektor lain seperti perhotelan, perkhidmatan, perladangan dan pelancongan, namun pekerja sektor pembantu rumah yang paling banyak mengalami masalah, katanya dalam siaran berita BNP2TKI di sini.

"Sebenarnya dengan adanya kesepakatan dengan kerajaan Malaysia, ini bererti ada perlindungan untuk pembantu rumah, pasport dipegang oleh mereka, kemudian ada hari cuti, upah cukup tinggi. Perkembangan ini sudah lebih bagus sekarang," kata Jumhur.

Indonesia yang melaksanakan moratorium pengiriman pembantu rumah ke Malaysia pada bulan Jun 2009, menarik balik langkah pemberhentian sementara itu pada 1 Dis lepas.

Penarikan balik moratorium itu adalah hasil kesepakatan antara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono yang berunding di dua pertemuan iaitu di Pulau Lombok, Nusa Tenggara Barat dan di Pulau Bali pada tahun lepas.

"Sekarang, kalau ada apa-apa kita tangani bersama. Selama ini kalau ada masalah kita yang tangani sendiri, sekarang mereka terlibat juga kalau ada masalah dengan tenaga kerja kita," kata Jumhur.

Sementara itu Timbalan Ketua Bahagian Penempatan BNP2TKI Ade Adam Noch berkata dokumen Perjanjian Kerja (kontrak kerja) untuk digunakan di Malaysia akan dijadikan model terbaik kontrak kerja bagi pekerja sektor pembantu rumah yang akan dihantar ke negara lain.

Sehingga kini, hanya perjanjian kerja yang dikeluarkan oleh Kedutaan Besar Indonesia di Kuala Lumpur, yang telah disahkan melalui Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta.

Perjanjian Kerja Malaysia itu disahkan oleh kedua-dua kerajaan melalui Pasukan Petugas Bersama, manakala perjanjian kerja dari negara-negara Timur Tengah dan Asia Pasifik belum satupun disahkan melalui pejabat kedutaan besar negara penerima di Jakarta, katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain