OIC Perlu Tangani Perbezaan Sosial, Ekonomi Negara Anggota - Dunia | mStar

OIC Perlu Tangani Perbezaan Sosial, Ekonomi Negara Anggota

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) perlu menangani segera perbezaan sosial dan ekonomi yang dihadapi anggotanya sebelum situasi itu menjadi lebih buruk, kata Datuk Dr Raja Mohamad Abdullah, ketua eksekutif Pusat Perniagaan Antarabangsa OIC.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya pada majlis makan malam sempena ketibaan pegawai kerajaan dan delegasi dari 12 negara yang akan menghadiri persidangan dan pameran sempena Muslim World Biz 2010 Zon Perniagaan dan Pelaburan di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini mulai semalam hingga 7 Jun.

Majlis makan malam itu dirasmikan oleh bekas pengerusi OIC dan bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi, yang merupakan tetamu kehormat.

Raja Mohamad yang juga menerbitkan OIC Today, majalah rasmi kumpulan itu, berkata anggota OIC mempunyai KDNK pada persamaan kuasa membeli (PPP) sekurang-kurangnya 10 trilion, satu ratus 40 bilion dolar AS (USD 10,140,000,000,000).

Tetapi, di sebalik kekayaan ini, kadar celik huruf berbeza daripada 100 peratus di negara Komanwel seperti Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan dan Turkmenistan, kepada kadar yang amat rendah di negara-negara lain," katanya.

Oleh itu, katanya, negara-negara anggota OIC perlu berkerjasama dalam pameran ini, yang akan menyaksikan 200 peserta dari pelbagai sektor, termasuk agensi kerajaan, harta, perbankan, insurans, penyiaran dan multimedia, pengilang dan pengeluar makanan halal dan barangan pengguna.

Pempamer juga berpeluang meneroka pasaran bukan tradisi, sementara pada masa yang sama, mengukuhkan kedudukan dalam pasaran antarabangsa.

Dalam jangka panjang, kerjasama dan perangkaian sedemikian membantu meningkatkan kedudukan negara-negara Islam yang lebih miskin dan menangani perbezaan sosial dan ekonomi di kalangan negara-negara OIC," kata Raja Mohamad.

Mengenai peranan Malaysia dalam perkara ini, beliau berkata negara akan memanfaatkan kepakaran pasaran yang luas untuk membantu OIC.

Malaysia akan menjadi cabang pemasaran bagi OIC melalui pameran-pameran perdagangan yang serupa. Kami juga akan memanfaatkan hubungan dua hala kami yang kukuh dengan negara-negara Kesatuan Eropah untuk memasarkan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh negara ahli OIC," tambahnya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

default image

Singapura Tenggelam

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain