suria

Anda pernah bertemu wanita bermisai atau berbulu tebal? Ketahui punca gejala ini

Hirsutisme merujuk kepada pertumbuhan rambut atau bulu berlebihan pada muka dan badan wanita.

SECARA umumnya, jarang seseorang wanita itu ditumbuhi 'misai' atau mempunyai bulu roma yang tebal.

Tetapi ini adalah masalah kecil sahaja kerana hormon wanita berbeza daripada hormon lelaki.

Tetapi tahukah anda, dalam istilah perubatan wanita dengan rambut atau bulu berlebihan di bahagian tertentu badan, dipanggil "hirsutisme".

Ia bukan penyakit, tetapi lebih kepada gejala penyakit. Mari kita lihat masalah hirsutisme ini.

Bulu roma berlebihan biasanya tumbuh pada bahagian muka, leher, kaki, bahagian lengan, badan, dada, payudara, pinggang belakang, bahagian atas kawasan pangkal paha dan pelvis.

Menurut Medical News Today, hirsutism disebabkan oleh:

1. Rembesan androgen yang berlebihan

Hirsutisme ini disebabkan oleh pengeluaran sejumlah besar hormon lelaki dalam badan wanita. Oleh itu, pada bahagian biasa lelaki seperti muka, tangan dan kaki, bulu akan tumbuh dengan lebat.

Selain rambut panjang, wanita juga mempunyai banyak jerawat, haid tidak teratur, suara serak, pembentukan otot di seluruh badan dan banyak keguguran rambut yang membawa kepada kebotakan dan payudara lebih kecil.

Apabila hirsutisme berkait rapat dengan obesiti dan kitaran haid yang tidak teratur, ia menghantar isyarat kepada ovari menghasilkan sejumlah besar hormon lelaki.

Ia biasanya disebabkan oleh sindrom ovari polikistik (PCOS).

Jika wanita itu mempunyai berat badan normal dan kitaran haid normal, ia berkemungkinan daripada kelenjar adrenal atau pituitari.

2. Kekurangan protein berkaitan hormon lelaki androgen dalam darah.

Hanya hormon lelaki androgen yang tidak melekat pada protein aktif akan menjejaskan badan.

Pengeluaran protein yang dikaitkan dengan hormon ini dilakukan oleh hati. Hormon estrogen wanita meningkatkan pengeluaran protein ini.

Ini bermakna jika tahap hormon wanita dalam badan menurun, bermakna semakin banyak hormon androgen tidak melekat pada protein itu.

3. Masalah pencernaan (metabolisme)

Masalah pencernaan hormon androgen yang menukarkannya dari bahan aktif kepada bahan lemah.

Ini adalah punca yang selalu berlaku mengakibatkan banyak hormon androgen aktif semakin meningkat dalam tubuh dan memberikan kesan pada tubuh.

Oleh itu badan mengalami masalah pertumbuhan bulu secara berlebihan disebabkan masalah pencernaan metabolisme.

4. Pengambilan ubat-ubatan herba

Mengambil ubat-ubatan tidak mendapat pengesahan dan ubatan doktor yang diambil tanpa preskripsi.

Masalah ini tidak berkait dengan masalah tahap hormon androgen dalam badan.

Selalunya herba berbahaya adalah yang dicampurkan dengan ubat-ubat hormon atau ubatan daripada doktor diambil tanpa preskripsi dan mengandungi bahan aktif.

Selain masalah rambut berlebihan pada janggut dan bahagian badan tertentu, masalah ini sering berkait rapat dengan ketidaksuburan atau kemandulan, kerap keguguran dan rembesan lendir pada puting walaupun tidak hamil.

Adalah disyorkan pergi ke hospital untuk pemeriksaan kerana mereka selalunya akan mengambil darah menguji tahap hormon testosteron lelaki dan beberapa hormon lain seperti prolaktin dan 17-OH progesteron serta melakukan pemeriksaan ultrasound untuk memantau keadaan fizikal ovari.

Ini berlaku kepada mana-mana wanita, terutamanya wanita dalam tempoh pembiakan.

Oleh itu, jika ia berlaku kepada kanak-kanak perempuan atau wanita tidak matang yang telah mencapai menopause, terdapat kebimbangan bahawa mereka mengalami keadaan lebih serius, iaitu petanda tumor kelenjar menghasilkan hormon.

Jika berlaku pada wanita yang mengalami menopause, selalunya bulu pada ketiak dan kawasan ari-ari (pubic hair) semakin menipis, namun bulu di bahagian lain semakin menebal.

Oleh itu pemeriksaan yang lengkap harus dilakukan untuk pengesahan lanjut serta mendapatkan nasihat pakar dalam menangani masalah ini.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain