suria

Bukan sekadar potong pendek! Ketahui 5 cara mudah dapatkan kuku sihat, berkilat tanpa perlu ke spa

Memotong kuku adalah salah satu cara menjaga kesihatan kuku anda.

BARANGKALI memotong kuku yang panjang adalah satu-satunya perkara yang dilakukan sebagai tanda kuku kaki dan tangan dijaga, namun sebenarnya ia lebih daripada itu.

Sekiranya ada wang tambahan, barulah kita akan berkunjung ke spa untuk menata rias kuku dan memanjakan diri.

ARTIKEL BERKAITAN: Kuku kasar dan mudah pecah? Jom cek kesalahan yang biasa dilakukan ketika potong kuku

Sebenarnya untuk mendapatkan kuku yang cantik dan berkilat, tidak perlu berbelanja besar dengan ke spa sebaliknya ia boleh dilakukan sendiri di rumah.

1. Pastikan kuku kekal lembap

Cara mudah untuk mengekalkan kelembapan kuku sangat mudah dan paling penting ia tidak memerlukan kos yang besar selain bahan digunakan mudah didapati.

Anda hanya perlu menyapu losyen pada keseluruhan kuku tangan dan kaki setiap hari untuk mengekalkan kelembapannya dan waktu terbaik adalah sebelum tidur atau ketika anda berasa kuku kering.

Selain losyen, minyak zaitun juga baik untuk kesihatan kuku memandangkan ia kaya dengan vitamin E.Penggunaan losyen dapat membantu menjaga kelembapan kaki dan kuku.

2. Potong kuku

Kuku yang panjang boleh mencacatkan penampilan apatah lagi ia kelihatan kotor kehitaman. Biasakan diri memotong kuku jika ia sudah panjang bagi mengelakkan penyebaran kuman.

3. Vitamin tambahan

Tidak hanya memfokus kepada penjagaan luaran, dalaman juga penting kerana ia dapat mencantikkan kuku anda dengan cara semula jadi.

4. Susu

Pengambilan susu dalam pemakanan seharian adalah disyorkan bagi membantu kuku kekal cantik dan sihat kerana ia kaya dengan zink.

Sekiranya kuku anda menunjukkan tanda-tanda berwarna putih, itu menandakan anda kekurangan zink. Zink bukan sahaja baik untuk kuku tetapi kesihatan secara keseluruhan.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Lain