suria

Sudah lengkap dua dos vaksin, selamatkah kita bersalaman dengan orang lain?

Adakah selamat untuk bersalaman dengan orang lain selepas lengkap mendapatkan vaksin Covid-19?

SEJAK pandemik melanda, kita perlu melakukan penjarakan sosial dengan menjaga jarak sekurang-kurangnya satu meter dari orang lain.

Selain itu, kita juga tidak disarankan untuk melakukan kontak dengan orang lain seperti bersalaman dan perlu kerap mencuci tangan menggunakan sabun atau pembersih tangan.

ARTIKEL BERKAITAN: Apa sebenarnya virus H10N3, apakah ia boleh cetuskan satu lagi pandemik?

Bagaimanapun suntikan vaksin Covid-19 telah membuatkan peraturan norma baharu itu semakin longgar di beberapa negara. Meskipun belum pulih seperti biasa namun ada yang sudah mula menjalani aktiviti di luar rumah selepas mendapatkan vaksin.

Namun persoalannya adakah selamat untuk melakukan sentuhan seperti bersalaman meskipun kita sudah mendapatkan suntikan vaksin?Suntikan vaksin Covid-19 dapat melindungi diri daripada kesan dan gejala teruk sekiranya terdedah kepada virus itu.

Ahli pulmonologi dari Cleveland Clinic, Akhil Bindra menjelaskan individu yang sudah mendapatkan vaksin sangat kecil risikonya terdedah kepada Covid-19.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

"Vaksin dapat memberikan perlindungan terhadap virus dengan memperlambatkan penyebaran penyakit," katanya.

Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) juga memaklumkan bahawa mereka yang sudah mendapat suntikan vaksin lengkap iaitu sebanyak dua dos boleh melakukan aktiviti tanpa perlu memakai pelitup muka atau membuat penjarakan sosial kecuali dalam situasi tertentu.Kita disarankan untuk terus memakai pelitup muka meskipun sudah menerima vaksin.

Bagaimanapun kata Akhil, itu bukan bererti seseorang boleh menjalani kehidupan sesuka hati tanpa mempedulikan orang lain sebaliknya kita sangat disarankan untuk terus mengamalkan SOP ditetap dalam membendung penularan wabak.

"Jika anda tidak bersedia untuk bersalaman dengan orang lain, jangan buat. Adalah lebih baik terus mengamalkan langkah-langkah keselamatan kerana bukan semua orang sudah mendapat vaksin.

"Apatah lagi sekiranya orang yang anda temui mempunyai tanda-tanda sedang sakit, jadi lebih baik elakkan," katanya.

Meskipun sudah mendapat vaksin, Akhil memberitahu kita masih perlu menjaga kebersihan dengan baik termasuk meneruskan rutin kerap membasuh tangan selain memakai pelitup muka ketika berada di kawasan sesak.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Artikel Berikut

Betul ke kopi penyebab tekanan?

Artikel Berkaitan

Artikel Lain