suria

AI tahu berapa anda sanggup bayar sebelum buat keputusan beli tiket kapal terbang

Keupayaan AI dapat meningkatkan industri pengangkutan udara dan syarikat penerbangan.

BERBEKALKAN data yang banyak, teknologi kecerdasan buatan atau artificial intelligence (AI) muncul sebagai pangkalan utama untuk syarikat penerbangan menawarkan tambang yang ideal kepada penumpang.

Malah dengan kecanggihan yang ada, ia dapat dimanfaatkan ketika industri berhadapan dengan krisis.

Mana tidaknya, dengan segala data yang diperoleh menerusi carian internet bermula dari wabak Covid-19 sehingga ramalan cuaca dan keputusan bola sepak, teknologi berkomputer ini dapat 'mempelajari' aspek kehidupan seharian yang mempengaruhi permintaan penerbangan.

Dengan menimbang data, penyedia teknologi boleh menentukan jumlah penumpang yang sanggup membayar untuk tiket dan harga bagi jenis tempat duduk.

Berdasarkan syarikat pengendalian enjin Fetcherr, mengira tambang menggunakan AI juga boleh meningkatkan hasil syarikat penerbangan sebanyak 10 peratus atau lebih.

ARTIKEL BERKAITAN: Bercuti di Redang dan Tioman pada hujung tahun bukan lagi masalah dengan tawaran Jaminan Cuaca Baik

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama Fetcherr, Roy Cohen, pihaknya dapat menentukan setiap titik harga bagi jumlah individu yang akan membeli tiket penerbangan.

Malah pengarahnya yang juga bekas Ketua Pegawai Eksekutif British Airways Plc, Alex Cruz yakin dengan keputusan yang diberikan selain menyifatkan sukar untuk merahsiakannya menerusi sistem.

Terdahulu, penyedia pengangkutan Brazil Azul SA mengumumkan percubaan awam pertama mereka tentang ramalan permintaan dan teknologi harga menerusi Fetcherr.

AI memiliki pangkalan data yang banyak dan memanfaatkan syarikat penerbangan.

AI memiliki pangkalan data yang banyak dan memanfaatkan syarikat penerbangan.

Azul bagaimanapun tidak membalas e-mel yang meminta maklumat lanjut tentang percubaan tersebut.

Mengulas lanjut, Cohen memberitahu, simulasi permintaan Fetcherr sangat tepat dan harga tambang yang ditentukan oleh algoritma untuk penerbangan dalam tempoh enam bulan hampir tidak berubah pada masa pesawat berlepas.

Penerbangan sebelum ini terhenti pada 2020 akibat penutupan sempadan seluruh dunia kerana penularan virus Covid-19 dan pemulihan daripada wabak itu seharusnya memacu pendapatan syarikat penerbangan global kepada AS$782 bilion (RM3.70 trilion) tahun ini.

Namun Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa mendapati, ia masih kurang daripada AS$838 bilion (RM3.96 trilion) pada 2019.

Meskipun syarikat penerbangan telah bertahun-tahun menggunakan perisian untuk menguruskan tambang, apa yang akhirnya dibayar oleh penumpang telah ditadbir pada tahap tertentu oleh ketersediaan tempat duduk dalam pelbagai kurungan harga.

Oleh itu, AI berusaha untuk memadankan tambang jauh lebih dekat dengan keinginan penumpang untuk membayar, sesuatu yang menjadi lebih sukar untuk ditentukan selepas dua tahun penutupan.

"Teknik tradisional adalah instrumen yang hampir tumpul, sebenarnya, untuk menyampaikan produk tertentu pada titik harga tertentu ke pasaran," kata Amanda Campbell, pengarah pemasaran penyelesaian di penyedia teknologi pelancongan global Accelya.

Pengaruh AI pada penerbangan masih di peringkat awal, tetapi aliran maklumat sudah terlalu besar untuk difahami dengan bijak.

Cohen menganggap Fetcherr memproses pelbagai petabait data dari seluruh dunia pada setiap saat kerana ia meningkatkan permintaan perjalanan yang mana satu petabait tunggal dianggarkan menyamai 500 bilion halaman teks bercetak standard. - The Star

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain