suria

Macam-macam ada... Putrajaya siap sedia sambut pelancong dalam dan luar negara

Pelayaran Tasik Putrajaya menawarkan aktiviti terbaik untuk menikmati pemandangan yang menakjubkan di ibu kota pentadbiran sambil menikmati hidangan di atas kapal.

SEKTOR pelancongan adalah bahagian penting dalam bidang ekonomi negara di seluruh dunia.

Ia meningkatkan hasil ekonomi, mewujudkan ribuan peluang pekerjaan dan menyumbang kepada pembangunan infrastruktur bandar.

ARTIKEL BERKAITAN: Putrajaya dibangunkan ikut trend... bakal jadi bandar pentadbiran lebih moden, canggih, harmoni sesuai cita rasa terkini

ARTIKEL BERKAITAN: Putrajaya lebih mampan tak lama lagi! Bakal tarik ramai penduduk, pengunjung dan pelancong dengan inisiatif bandar pintar, hijau

Bagaimanapun, pandemik Covid-19, telah meninggalkan kesan sosial dan ekonomi yang besar kepada sektor pelancongan di kebanyakan bandar di dunia, termasuk Putrajaya.

Malahan, sektor itu juga disenaraikan sebagai agenda penting bagi bandar pentadbiran negara sepanjang tahun 2020 dan 2021 sempena usaha mempromosi Tahun Melawat Malaysia 2020.

Hari Pelancongan Sedunia 2021 menyerlahkan slogan "Pelancongan Ke Arah Pertumbuhan Inklusif", tetapi sekatan pergerakan, penutupan sempadan di seluruh negara dan penangguhan perjalanan antarabangsa telah banyak menjejaskan industri ini.

Bagaimanapun, langkah menghidupkan semula sektor pelancongan akan meningkatkan pemulihan dan pertumbuhannya kerana sesungguhnya keinginan manusia untuk mengembara dan meneroka adalah universal.Pantai berpasir Anjung Floria di Presint 4, Putrajaya.

Pelancongan secara langsung melibatkan mobiliti dan perkhidmatan lain yang berkait rapat dengannya.

Bertitik tolak daripada itu, Putrajaya kini bersedia untuk melaksanakan pelbagai aktiviti pelancongan.

Sebagai permulaan, Putrajaya telah membuka semula tamannya kepada mereka yang telah lengkap divaksin.

Unit Pelancongan di Perbadanan Putrajaya (PPj) selaku pihak berkuasa tempatan untuk ibu kota pentadbiran negara ini sedang menyusun strategi pelan bagi mempromosi sektor pelancongannya.

Untuk mencapai pertumbuhan inklusif selaras dengan matlamat pembangunan mampan, visi Putrajaya untuk sektor pelancongan akan memberi tumpuan kepada beberapa kluster khusus terpilih.

Kedudukan antarabangsa, kepelbagaian produk, penambahbaikan kemudahan dan infrastruktur akan menjadi tumpuan dalam mengukuhkan pelancongan sebagai fungsi ekonomi utama.

Dengan ketersediaan produk pelancongan berkualiti dan pendedahan antarabangsa sebagai pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan, Putrajaya bersedia untuk diketengahkan sebagai destinasi pelancongan global.

Mengikut rekod, sejak tahun 2017 hingga 2019, purata tujuh hingga 8.7 juta pelancong dan pengunjung telah melawat Putrajaya.

Bagaimanapun, pandemik telah menyebabkan jumlah itu menurun kepada kira-kira 1.7 juta pada 2020 dan merudum lagi pada 2021.

Memiliki pelbagai mercu tanda ikonik sebagai tarikan pelancongan, Putrajaya turut menyediakan asas kukuh untuk pertumbuhan sektor itu.

Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), bangunan yang menampilkan seni bina ikonik di laluan Putrajaya Boulevard di Persiaran Perdana, jambatan ikonik, taman dan tasiknya adalah antara tarikan pelancong.

Malahan, Putrajaya juga memenuhi hampir semua bahagian segmen pasaran pelancong, daripada delegasi konvensyen kepada pengembara perniagaan dan pelancong.

Kluster khusus yang merangkumi mesyuarat, insentif, persidangan dan pameran, sukan dan rekreasi, persekitaran semula jadi, binaan, makanan dan membeli-belah, budaya dan warisan, perubatan, kesejahteraan kesihatan, serta pelancongan berasaskan komuniti akan terus dibangunkan.Pusat Coklat Putrajaya di Souq Shoppe.

Tarikan pelancong lain di bawah setiap kluster akan diwujudkan, selain pembangunan kemudahan pelancongan, usaha promosi, pelaburan pelancongan berkaitan, perkongsian dan penglibatan masyarakat.

Pelan pelancongan domestik Putrajaya juga bertujuan untuk menjana kesan berganda, mewujudkan peluang pekerjaan dan perniagaan bagi penduduk dan pemain industri pelancongan di negara ini.

Naib Presiden Kanan PPj Datuk Fadlun Mak Ujud berkata pihaknya akan merancang acara khas yang akan memberi manfaat kepada semua lapisan masyarakat, terutama yang terjejas teruk akibat wabak itu, termasuk pihak berkepentingan serta perusahaan kecil dan sederhana.

Kraftangan negara seperti songket dan batik akan dipromosikan di acara-acara utama di Putrajaya.

Bandar ini juga akan menjadi tuan rumah Kongres Lembaga Antarabangsa Mengenai Buku untuk Orang Muda 2022 pada bulan September yang akan dihadiri oleh peserta dari 80 negara.

“Kami akan mengambil peluang semasa acara ini untuk mempamerkan ikon budaya, warisan dan pelancongan negara,” kata Fadlun.

Pelan tindakan strategik pihak berkuasa tempatan akan menjadi rangka tindakan untuk mengukuhkan sektor pelancongan sebagai sektor ekonomi utama.

Ia akan mengenal pasti produk baharu untuk pembangunan selanjutnya dan meningkatkan produk yang kurang dibangunkan dalam kelompok khusus.

Antara produk ikonik baharunya ialah Pusat Coklat Putrajaya di Souq Shoppe; Glamping di Taman Wetland; Anjung Floria Sandy Beach; Tangga Putrajaya (Putrajaya Steps) di Taman Putra Perdana; Perkampungan Al-Quran; Arena Sukan Putrajaya; Laluan Berbasikal Putrajaya; Kedai Taman Putrajaya, taman komuniti dan ladang lebah tanpa sengat.

Strategi pemasaran dan pelan tindakan akan menjadi bahagian penting dalam mencapai objektif, di mana PPj cuba mendekati pelancong antarabangsa dan mengangkat Putrajaya sebagai destinasi global.Glamping di Taman Wetland, Putrajaya.

Umumnya, pendekatan pelancongan mampan memberi keutamaan kepada komponen dan kemudahan di taman-tamannya.

Ia juga akan menaik taraf dataran awamnya seperti Dataran Putra, Dataran Putrajaya, Dataran Gemilang dan kawasan persiaran dengan arca, denai berjalan kaki dan berbasikal, denai seni bina, kafe, kiosk dan pusat cenderahati.

Aspek budaya dan warisan juga akan dipertingkatkan, dengan mewujudkan bazar budaya dan astaka budaya di tepi pantai.

Selain itu, Putrajaya juga merupakan syurga bagi pencinta makanan di mana medan selera di Presint 8, 9, 11 dan 16 menawarkan makanan yang pelbagai.Putrajaya Steps di Taman Putra Perdana.

Medan Selera Rasa di Alamanda Shopping Kompleks, Restoran Kelab Tasik Putrajaya dan Bora Ombak Restoran di Marina Putrajaya, restoran PICC selain restoran dan kafe lain di pusat komersial di Ayer@8 di Presint 8, serta Presint 15 juga merupakan destinasi makanan yang popular.

Dari segi pelancongan perubatan, Putrajaya mempunyai kemudahan kesihatan terkini, sedia ada dan akan datang. Hospital Endokrin Kebangsaan juga hampir siap, manakala Institut Kanser Negara juga terletak di bandar ini.

PPj juga sedang meneroka cara untuk meningkatkan pergerakan pelancong dengan mewujudkan lebih banyak pakej dan kemudahan di taman, tanah lembap dan tasiknya.

Ia telah menemui potensi dalam aktiviti memerhati burung bandar, di mana ia akan dipertingkatkan untuk menjana peluang pekerjaan dan perniagaan kepada penduduk.

Ladang bandarnya pula adalah satu lagi produk pelancongan berasaskan komuniti untuk dinaiktaraf.

Aspek penting lain ialah Putrajaya menerima pendigitalan dengan kerjasama pintar dan penggunaan teknologi canggih sebagai langkah ke hadapan.Ikon seni bina Putrajaya seperti jambatan Seri Wawasan antara tarikan pelancong.

"Kami boleh berhubung semula dan melibatkan diri dengan bakal rakan kongsi di seluruh dunia melalui platform digital untuk memanfaatkan keseluruhan spektrum antara perniagaan untuk meningkatkan aktiviti pelancongan," kata Fadlun.

Tambahnya, pada masa yang sama, Putrajaya akan memastikan semua keperluan standard berkaitan sekatan dan peraturan berkaitan Covid-19 oleh Majlis Keselamatan Negara akan dipatuhi semua pihak dalam industri dan juga pengunjung.

Berusaha ke arah pertumbuhan inklusif bermaksud membawa semua pihak di sebalik visi yang lebih baik untuk pelancongan.

“Hanya dengan cara ini membolehkan pelancongan mengorak langkah semula dalam mendekati orang ramai dan komuniti yang paling memerlukannya sekarang, selain membina asas pembangunan untuk masa depan yang lebih baik untuk semua.

“Putrajaya akan berusaha sedaya upaya untuk menyokong pertumbuhan inklusif dalam pelancongan dengan mengusahakan aktiviti yang boleh meningkatkan hasil, menyokong perkongsian dan pelaburan, serta memperkasakan komuniti tempatan bagi memastikan kemampanan dan daya tahan industri,” kata Fadlun.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain