Persekutuan Lumba Basikal Antarabangsa Lulus Perdaftaran TCT

KUALA TERENGGANU: Pasukan lumba basikal profesional Terengganu, Terengganu Pro-Asia Cycling (TCT) yang akan menyertai Le Tour de Langkawi (LTdL) bulan ini, menerima berita gembira apabila pendaftarannya diluluskan Persekutuan Lumba Basikal Antarabangsa (UCI).

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri Rozi Mamat berkata ini bermakna TCT dibenarkan menyertai semua kejohanan di peringkat benua.

"Saya berasa sangat gembira kerana pendaftaran TCT sudah diluluskan UCI dua hari lepas," katanya, Sabtu.

Beliau berkata TCT merupakan idea Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said bagi mempopularkan Terengganu menerusi sukan basikal ke seluruh dunia.

Katanya, TCT juga merancang menyertai semua kejohanan lumba basikal seperti di Thailand, Indonesia, Iran, Korea dan Jepun. Rozi berkata TCT telah menamakan sembilan pelumba untuk mewakilinya dalam kejohanan LTdL yang bermula 23 Jan hingga 1 Feb ini.

Mereka ialah Anuar Manan, Mohd Harrif Salleh, Mohd Shahrul Mat Amin, Mohammad Saufi Mat Senan, Yusrizal Usoff, Mohd Shobry Abdullah, Shinichi Fuikushima, Phuchong Udomsin dan Motoi Nara.

Beliau berkata bagi memantapkan kayuhan pelumba, pengurusan TCT bersetuju menghantar empat pelumba tempatan berlatih di Chiang Rai yang terletak di sempadan Thailand-Kemboja.

Mereka ialah Anuar, Mohd Harrif, Mohd Shahrul serta Mohammad Saufi dan mereka bertolak semalam bagi menyertai pelumba import yang sudah berada di sana.

Pelumba skuad TCT yang lain iaitu Yusrizal, Mohd Shobry, Mohamad Faiz Sharifuddin Abd Kadir, Mohd Nor Umardi Rosdi serta Nur Amirull Fakhruddin Mazuki pula diletakkan di bawah bimbingan jurulatih Syed Hussein Syed Mazlan dan mereka akan menjalani latihan di sini.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Sukan Mampu Menyatukan Rakyat - Najib

Artikel Berikut

Jadual Perlawanan Piala Asia 2010

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia

Malaysia catat 9 kes positif Covid-19