suria

Zizie Izette mengaku terima RM2.8 juta sebagai yuran pengenalan

Zizie akui terima RM2.8 juga sebagai yuran pengenalan.

PELAKON Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad mengaku menerima RM2.8 juta daripada seorang perunding unit amanah kerana memperkenalkan suaminya, Datuk Seri Bung Moktar Radin berhubung pelaburan Felcra dalam unit amanah Public Mutual.

Menurut Pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohd Haris Ibrahim, 42, aktres berkenaan memaklumkan menerima wang pengenalan itu daripada Norhaili Ahmad Mokhtar semasa rakaman percakapan yang diambil oleh SPRM pada 27 Julai 2016.

ARTIKEL BERKAITAN: Zizie Izette layak terima bayaran RM2.8 juta, perunding pelaburan kata jumlah itu tak besar

"Saya tidak ingat berapa kali Datin Seri Zizie Izette memaklumkan perkara itu (wang pengenalan RM2.8 juta) tetapi memang ada," katanya seperti dipetik Bernama.

Dia berkata demikian semasa pemeriksaan balas oleh peguam Datuk K.Kumaraendran mewakili Zizie Izette pada perbicaraan kes rasuah Bung Moktar dan isterinya berhubung pelaburan unit amanah Public Mutual Berhad.

Kumaraendran: Adakah kamu bersetuju bahawa isu 'introduction fee' (wang pengenalan) daripada Norhaili dimaklumkan kepada SPRM pada 27 Julai 2016 dan Mohd Haris menjawab: Setuju.

Sebelum ini, Norhaili memberitahu mahkamah bahawa Zizie Izette layak menerima wang pengenalan itu memandangkan beliau memperkenalkan suaminya untuk Felcra membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual. Bung Moktar adalah Pengerusi Bukan Eksekutif Felcra ketika itu.

Zizie Izette

Zizie bersama suaminya.

Menurut Mohd Haris yang juga saksi pendakwaan ke-27 berkata, rakaman percakapan Zizie Izette diserahkan kepadanya selepas seorang pegawai SPRM selesai merekodkan rakaman percakapan selebriti itu.

Penguasa Kanan SPRM itu juga bersetuju dengan cadangan peguam M. Athimulan yang mewakili Bung Moktar, bahawa rakaman percakapan Zizie Izette dibuat mengikut Seksyen 30 (3) (b) Akta SPRM 2009 dan 'introduction fee' telah dinyatakan dalam rakaman percakapan tersebut.

Semasa pemeriksaan semula oleh Timbalan Pendakwa Raya Law Chin How mengapa rakaman percakapan pasangan suami isteri itu dibuat di bawah Seksyen 30 (3) (b) Akta SPRM 2009, Mohd Haris berkata semasa itu rakaman percakapan diambil sebagai rakaman saksi kerana tiada tangkapan dibuat terhadap mereka.

Mohd Haris berkata, beliau kemudiannya melengkapkan kertas siasatan dan mengemukakan syor kepada bahagian pendakwaan supaya Bung Moktar dan Zizie Izette didakwa di mahkamah.

Bung Moktar, 64, didakwa atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500, sebagai dorongan mendapatkan kelulusan Felcra untuk membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Bung Moktar dituduh menerima rasuah daripada ejen pelaburan Public Mutual Madhi Abdul Hamid menerusi Zizie Izette di Public Bank cawangan Taman Melawati di sini antara 12.30 tengah hari dan 5 petang 12 Jun 2015.

Bung Moktar juga didakwa menerima suapan wang tunai RM335,500 daripada Norhaili di bawah nama Zizie Izette atas sebab dan di tempat sama pada 19 Jun 2015 manakala Zizie Izette, 44, berdepan tiga pertuduhan bersubahat dengan suaminya berhubung perkara itu di tempat, tarikh dan masa yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Rozina Ayob bersambung 17 Mei ini.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Lain