suria

Ustazah Asma Harun bersuara tentang operasi pawagam, ramai buat bandingan SOP masjid - “Sangat tidak seimbang, seolah-olah kurang muafakat”

Ustazah Asma bimbang jangkitan Covid-19 tinggi selepas pawagam dibuka.

PEMBUKAAN beberapa sektor ekonomi dan sosial dalam tempoh Pelan Pemulihan Negara (PPN) menerima pelbagai reaksi masyarakat termasuklah golongan selebriti dan agamawan.

Pendakwah terkenal, Asma Harun turut terpanggil menyuarakan pandangan khususnya mengenai kelonggaran dan kebenaran panggung wayang untuk kembali beroperasi bermula Khamis.

Asma berkata pembukaan premis pawagam dikhuatiri boleh menjadi lubuk penularan wabak Covid-19 dan menggalakkan aktiviti tidak bermoral dalam kalangan anak muda.

ARTIKEL BERKAITAN: Ustazah Asma Harun sekali lagi ‘sound’ penggiat seni, minta henti program maksiat - “Kasihanilah diri sendiri, kita semua bakal mati”

"Ya kita faham, mereka juga perlu cari pendapatan dan kita tahu memang berjuta rakyat hilang kerja dan tukar sumber rezeki kesan daripada pandemik.

"Saya percaya mereka yang terlibat dengan dunia pawagam juga melalui hal yang sama termasuk para artis filem, ramai yang dah ada sumber pendapatan lain.

asma harun 2

Asma Harun beri pandangan mengenai pembukaan pawagam.

"Maksudnya mereka tidaklah bergantung kepada sumber pawagam semata-mata. Mungkin saya yang berfikiran pendek dan cetek. Saya bayangkan, jika seorang sahaja pembawa, dalam tempoh dua jam berada dalam pawagam, tempat tertutup dan berhawa dingin... ia sangat berisiko.

"Bimbang bukan pecah rekod tayangan atau blockbuster, tapi pecah rekod Covid-19. Belum cerita bab pergaulan bebas, buka ruang maksiat muda-mudi dan lain-lain lagi," katanya menerusi Instagram.

Sementara itu, Asma memberitahu dia membaca banyak komen daripada netizen yang turut mengakui kurang senang dengan tindakan kerajaan membenarkan pembukaan panggung wayang.

InsyaAllah tak lama lagi kerinduan kita kepada Masjid, surau dan majlis ilmu alam nyata akan jadi kenyataan!

USTAZAH ASMA HARUN

PENDAKWAH BEBAS

Malah ada yang membuat perbandingan pembukaan masjid di mana prosedur operasi standard (SOP) lebih ketat kerana beberapa aktiviti keagamaan masih tidak dibenarkan.

"Jika satu pihak penuh dengan hati-hati dalam membuka ruang berkumpul, manakala pihak yang lain begitu mudah walaupun lebih berisiko, ia adalah sesuatu yang sangat tidak seimbang, seolah-olah kurang muafakat dan teliti.

"Maaf sangat, saya baca di ruangan komen (Facebook) Kementerian Kesihatan Malaysia memang ramai yang tak puas hati dan banyak pihak buat perbandingan dengan masjid yang masih belum dibuka untuk kapasiti mengikut keluasan, kuliah dhuha dan lain-lain pengajian agama, tetapi pawagam dengan kapasiti 50 peratus dibenarkan?" soalnya.

asma harun 1

Asma harap aktiviti keagamaan di masjid dibenarkan berjalan semula tidak lama lagi.

Meskipun kurang bersetuju dengan tindakan pihak berkuasa itu, Asma percaya mereka sudah membuat kajian dan penelitian mendalam sebelum membenarkan pawagam kembali beroperasi.

Malah dia yakin masjid dan program keagamaan juga akan dibenarkan berjalan seperti biasa tidak lama lagi.

"Namun kita akur dan yakin pihak berwajib buat keputusan terbaik mengikut situasi semasa berdasarkan kajian dan penelitian yang mendalam berkaitan masjid dan surau.

"Kita juga faham dan hormati bahawa pengurusan agama adalah di bawah kuasa negeri masing-masing. Kita masih perlukan masa untuk sesuaikan diri dengan endemik.

"InsyaAllah tak lama lagi kerinduan kita kepada masjid, surau dan majlis ilmu alam nyata akan jadi kenyataan," ujarnya.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Lain