“Saya bukan bodoh sangat... dah tunjuk mewah lepas tu nak minta bantuan” - Black Hanifah bengang dituduh suka meminta

Netizen salah faham dengan kenyataan Black berhubung bantuan untuk anak seni.

PENYANYI Black Hanifah berkata cadangannya supaya kerajaan tidak meminggirkan kumpulan penggiat seni dengan memberi bantuan khusus disalah anggap oleh netizen.

Menurut Black, apa yang disuarakan itu bukan untuk diri sendiri, sebaliknya bagi pihak anak-anak seni ketika berdepan kesempitan hidup akibat ketiadaan kerja kerana wabak Covid-19.

"Saya nak terangkan apa yang dikatakan dalam akhbar semalam bukan untuk saya! Saya hanya suarakan bagi pihak artis yang memerlukan.

ARTIKEL BERKAITAN: “Jual la kasut, baju, jam semua tu” - Netizen jadi ‘bitter’, suruh Tomok mengadu kepada persatuan seni, bukan kerajaan

"Susah kalau netizen tak baca artikel penuh dan terus menghentam... saya sendiri akui banyak persembahan dibatalkan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Tapi buat masa ini kewangan saya masih kukuh dan mencukupi.

"Saya masih ada simpanan untuk digunakan dan hanya suarakan kesusahan selebriti lain yang berdepan kesempitan hidup," katanya kepada mStar.

Sebelum ini, Black menerusi satu laporan akhbar meminta kerajaan membantu penggiat seni yang terjejas akibat lanjutan PKP sehingga 14 April depan.

Kenyataan Black disalah anggap oleh netizen.

Bagaimanapun, kenyataan Black itu mengundang rasa kurang senang segelintir netizen kerana beranggapan kerajaan harus mengutamakan rakyat yang lebih susah dan memerlukan berbanding selebriti.

Sementara itu, penyanyi lagu Takkan Terpisah ini mengakui selepas tular artikel tersebut dia menerima kecaman hebat di laman sosial.

Saya harap apa yang saya suarakan itu dapat difahami oleh semua pihak, jangan ingat semua artis senang kerana masing-masing ada ujian hidup sendiri!

 BLACK HANIFAH

PENYANYI

"Ramai yang kecam saya di Instagram... ada yang kata sebelum ini saya tunjuk kemewahan, sekarang nak minta bantuan pula!

"Saya pun bukan bodoh sangat... dah tunjuk mewah, jalan sana sini di Instagram lepas itu takkan nak minta bantuan. Dalam isu ini saya hanya bawa suara mereka iaitu penggiat seni yang kesempitan hidup kerana tiada job.

"Bukan semua artis itu kaya, ada juga yang sedang berdepan kesulitan hidup dan mereka juga layak dibantu sama seperti rakyat Malaysia yang lain," ujarnya.

Dalam pada itu, Black turut mengucapkan terima kasih kepada kerajaan kerana mewujudkan beberapa inisiatif untuk rakyat ketika berdepan saat getir ini.

Black hanya menyuarakan pandangan untuk anak seni lain.

Malah, dia juga memuji persatuan seni kerana turun padang membantu selebriti yang memerlukan.

"Semalam kerajaan umumkan penangguhan bayaran balik pinjaman bank selama enam bulan, itu juga satu bentuk bantuan yang kita harapkan. Alhamdulillah, itu pun dapat membantu golongan selebriti yang tiada pendapatan tetap ini.

"Persatuan seperti Seniman turut membantu menghulurkan sumbangan kepada selebriti yang memerlukan tapi kita tidak boleh bergantung sepenuhnya kepada persatuan semata-mata kerana mereka pun tiada dana yang banyak.

"Saya harap apa yang disuarakan itu dapat difahami oleh semua pihak, jangan ingat semua artis senang kerana masing-masing ada ujian hidup sendiri," ujarnya.

Black

Artikel Berkaitan

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain