suria

Adam Shahz beri cadangan kegiatan kokurikulum kepada Menteri Pendidikan

Adam turut 'tag' akaun rasmi Twitter Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik.

PELAKON Adam Shahz memberi cadangan kepada Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik untuk mewajibkan pelajar sekolah menengah menyertai badan beruniform atau kadet.

Kata Adam, pihak kerajaan juga perlu mengkaji semula modul kegiatan kokurikulum memandangkan program Latihan Khidmat Negara (PLKN) telah dimansuhkan.

Menurutnya, dengan adanya aktiviti tersebut yang diambil secara serius sedikit sebanyak dapat membantu mengurangkan gejala tidak bermoral dalam kalangan remaja.

"Pelajar sekolah menengah khususnya perlu diwajibkan turut serta dalam badan beruniform sekolah atau kadet dalam membentuk jati diri remaja di peringkat awal.

Adam memberi cadangan mengenai kegiatan kokurikulum di peringkat sekolah menengah.

"Modul pembelajaran ini perlu diambil kira dengan serius sebagai satu kegiatan kokurikulum. Memandangkan tidak ada lagi kewujudan PLKN, modul kegiatan ko-ku di peringkat sekolah menengah perlu kaji selidik.

"Sedikit sebanyak remaja sekolah kurang terdedah dengan gejala tidak bermoral," tulis Adam menerusi laman Twitter miliknya.

Adam memuat naik status tersebut di laman sosialnya dengan meletakkan 'tag' akaun rasmi Twitter Dr. Maszlee.

Sebelum ini, kerajaan telah memutuskan PLKN dan Biro Tata Negara (BTN) dimansuhkan dan digantikan dengan program baharu yang dapat membentuk belia masa hadapan (Youth of the Future).

Adam Shahz.

Tambah pelakon yang pernah popular menerusi drama Juvana ini, aktiviti luar bilik darjah itu juga dapat membina jati diri yang kukuh dalam mewujudkan generasi muda sebagai pemimpin negara.

Baginya, perkara itu perlu dilakukan sekarang sekiranya ingin melihat generasi lebih bermutu di masa hadapan.

"Ko-ku beruniform sekurangnya dapat memupuk remaja berdisplin dan membina jati diri yang kukuh selari dengan hasrat menteri dalam mewujudkan generasi muda pemimpin negara.

"Kalau mahu generasi bermutu di masa akan datang, ianya perlu bermula sekarang," katanya.

Adam Shahz, Dr. Maszlee Malik

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain