suria

“Nak pakai pun tak lama” - Aiman Tino komen beli barangan tiruan

Aiman tidak malu mengakui dia ada membeli barangan berjenama tiruan.

PENYANYI Aiman Tino menjelaskan isu golongan selebriti menggunakan barangan berjenama tiruan tidak sepatutnya diperbesarkan.

Aiman, 20, berkata, tidak semua selebriti mampu membeli barangan mewah yang rata-rata mencecah ribuan ringgit untuk digunakan sebagai pakaian atau aksesori harian.

"Sebenarnya ia bukan satu isu yang perlu diperbesarkan kerana pada saya normal bagi selebriti atau orang biasa nak bergaya mengikut trend semasa.

"Mungkin ada yang tak berkemampuan akan beli barangan tiruan. Seperti saya, nak pakai barangan itu pun tak lama.

ARTIKEL BERKAITAN: Fathia Latiff, Emma Maembong, Janna Nick, Aiman Tino antara artis dikesan pakai jenama tiruan


Sebuah akaun Instagram yang mendedahkan selebriti menggayakan barangan tiruan.

"Jadi rasa membazir pula nak beli yang asli tambahan pula harganya sangat mahal," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Sabtu.

Sebelum ini, kecoh apabila ada sebuah akaun Instagram yang mendedahkan beberapa selebriti tempatan menggayakan jenama tiruan dan memuat naik di laman sosial mereka.

Selain Aiman, antara selebriti yang didakwa menggayakan barangan tiruan ialah Fathia Latiff, Ismail Izzani, Emma Maembong, Zoey Rahman, Janna Nick, Fara Mandoza, Haqiem Rusli dan Ara Johari.

Mengulas mengenai kewujudan akaun Instagram tersebut, Aiman memberitahu dia tidak terkesan dengan pendedahan yang dibuat kerana yakin peminat memahami situasi selebriti sepertinya.

"Saya tak kisah sebab akaun itu buka aib orang, jadi biar dia tanggung sendiri dosa itu.

Aiman Tino.

"Saya tahu ada yang sokong dan memahami situasi sebagai selebriti. Mungkin mereka juga ada yang pakai barang lokal seperti kami," katanya.

Pemerhatian dilakukan pemilik akaun @streetwearbustamy berpandukan beberapa kriteria yang terdapat pada barangan jenama original dan yang digayakan beberapa selebriti tempatan.

Menurut akaun tersebut mengayakan barang-barang tiruan boleh dianggap sebagai menyokong jenayah hak cipta.

Antara barangan yang digayakan seleberiti tempatan ialah daripada jenama Gucci, Supreme, Balanciaga, Adidas dan Louis Vuitton.

Aiman Tino

Artikel Lain