Penggiat Seni Disaran Sertai Program Khairat Kematian YA1M - Hiburan | mStar

Penggiat Seni Disaran Sertai Program Khairat Kematian YA1M

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Mohd Salleh Tun Said Keruak (dua, kiri) menerima cenderamata daripada Pengerusi Yayasan Artis 1Malalaysia (YA1M) Datuk Irwan Shah Abdullah (Datuk DJ Dave) pada perasmian Program Khairat YA1M di Serdang dekat ibu negara, Selasa. Foto BERNAMA
KUALA LUMPUR: Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak menyarankan semua penggiat seni supaya mendaftar 

diri sendiri dan keluarga dalam program khairat kematian di bawah kelolaan Yayasan Artis 1Malaysia (YA1M).

Salleh berkata, program khairat itu penting demi menjamin masa depan peserta dan keluarga kerana ia dapat meringan beban kewangan dan lain-lain urusan sekiranya berlaku kemalangan atau kematian.

"Saya menyeru kepada semua pengerusi, presiden dan juga anggota jawatankuasa persatuan-persatuan penggiat seni supaya menyampaikan maklumat program khairat ini kepada anggota mereka demi menjaga kebajikan artis-artis di bawah naugan mereka," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program khairat kematian YA1M di sini, Selasa.

Turut hadir Pengerusi YA1M Datuk Irwan Shah Abdullah yang lebih dikenali sebagai DJ Dave.

Salleh berkata kebajikan artis di Malaysia akan terus dijaga menerusi program julung kali diadakan itu dan program berkenaan dibuka untuk penyertaan artis bukan Islam yang akan mendapat faedah sama.

"Saya diberitahu di bawah program khairat ini, peserta akan mendapat pakej pengurusan jenazah lengkap bernilai RM1,500, wang khairat RM3,000 diberikan selepas 30 hari serta badal haji percuma.

"Selain itu, sekiranya peserta meninggal dunia akibat kemalangan, keluarga artis yang berdaftar akan diberi RM10,000," kata Salleh.

Bagi artis bukan Islam pula, wang khairat RM1,500 akan diberikan pada hari kematian manakala tambahan RM4,500 lagi selepas 30 hari.

Artikel Sebelum

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain