Mahkamah Tuntut Bukti Pernikahan Adira & Suami Di Thailand

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Syariah di sini pada Khamis memerintahkan penyanyi Adira dan suaminya, Datuk Seri Adenan Abu mengemukakan bukti pernikahan mereka di Songkhla, Thailand yang berlangsung 3 Disember tahun lalu.

Peguam syarie yang mewakili pasangan berkenaan, Irsamuddin Ikhsan ketika ditemui berkata, mahkamah mahu melihat salinan gambar asal selain bukti lain pernikahan berkenaan.

"Semasa memfailkan kes berkenaan pihak kami telah memasukkan semua bukti sebagai lampiran namun pihak mahkamah ingin melihat salinan asal bukti pernikahan tersebut.

"Jadi kami akan sediakan semua yang diminta pada perbicaraan akan datang," katanya kepada mStar Online.

Terdahulu, kes berkenaan didengar buat kali pertama dihadapan Pendaftar Mahkamah Tinggi Syariah, Lutfhatul Hanah Shamsudin pada Khamis.

Ia akan disambung pada 7 Mac depan.

Adira atau nama sebenarnya, Siti Adira Suhaimi, 25, dan suaminya memfailkan permohonan pengesahan pernikahan berpoligami di luar negara pada 8 Januari lalu.

Kes itu didengar bawah seksyen 12 dan 23 Akta Keluarga Islam Wilayah Persekutuan 1984.

Sementara itu, Adenan, 38, ketika ditemui pemberita memberitahu, dia akan mengemukakan bukti seperti diminta mahkamah dan berharap kes tersebut akan selesai baik.

Malah dia merancang untuk mengadakan majlis resepsi perkahwinan dengan Adira selepas perbicaraan selesai di kampung halaman isterinya di Kota Kinabalu, Sabah.

Sebelum ini Adira mengakui sudah berkahwin dengan seorang ahli perniagaan itu sebagai isteri kedua selepas hanya tiga minggu berkenalan.

Gosip mengatakan penyanyi itu sudah berkahwin dengan lelaki berkenaan bertambah kuat apabila isteri pertama Adnan yang dikenali sebagai Datin Red mendedahkan di ruang komen menerusi gambar dimuat naiknya bahawa dia dan Adira kini berkongsi suami.

Adenan merupakan ahli perniagaan dan mempunyai syarikat ejen hartanah.

Adira, Adenan Abu

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain