Harap Filem Soekarno Ubah Persepsi Rakyat Malaysia - Hanung - Hiburan | mStar

Harap Filem Soekarno Ubah Persepsi Rakyat Malaysia - Hanung

Hanung Bramantyo

PETALING JAYA: Pengarah filem Indonesia, Hanung Bramantyo berharap karyanya, Soerkarno: Indonesia Merdeka dapat mengubah persepsi rakyat Malaysia bahawa presiden pertama negara itu tidak pernah mahu bermusuh dengan negara ini.

Hanung berkata, walaupun Soekarno pernah menubuhkan gerakan 'Ganyang Malaysia' pada sekitar 1960-an, ia kerana sifat nasionalisme beliau yang kuat untuk menyatukan seluruh bangsa Indonesia.

"Saya percaya, selepas rakyat Malaysia menonton Soerkarno: Indonesia Merdeka, ia akan mengubah persepsi masyarakat negara ini terhadap Soekarno.

"Beliau bukan mahu bermusuhan dengan Malaysia, sebaliknya jiwanya terlalu patriotik yang mahu negaranya bersatu," katanya.

Hanung (kanan) bersama barisan pelakon Soekarno:Indonesia Merdeka

Soekarno:Indonesia Merdeka yang dibintangi oleh Ario Bayu dan Maudy Korsnaedy mula ditayangkan 2 Oktober 2014 di pawagam seluruh negara.

Filem itu sudah ditayangkan di Indonesia pada tahun lalu.

Sementara itu, Hanung berkata, filem tersebut antara pembikinan karya yang agak mencabar baginya kerana terpaksa berdepan dengan masyarakat Indonesia yang mempunyai pelbagai persepsi mengenai bekas presiden itu.

"Saya tahu setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza tentang Soekarno kerana beliau hidup dalam lima generasi berbeza.

"Ketika filem ini ditayangkan di Indonesia, ada segelintir pihak yang kurang berpuas hati kerana membandingkan sejarah Soekarno yang sedia ada dan mereka mengharapkan lebih daripada apa yang dipaparkan.

"Sedangkan ia hanyalah filem Soekarno yang ditafsirkan oleh pendapat saya sendiri," ujarnya.
Hanung Bramantyo

Artikel Sebelum

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini