Insiden MH17 Jadi Punca Iesya Toh Tangguh Kahwin - Hiburan | mStar

Insiden MH17 Jadi Punca Iesya Toh Tangguh Kahwin

Iesya Toh lega perkahwinan tepis gosip ditaja individu tertentu.
PETALING JAYA: Pengacara Selamat Pagi Malaysia, Iesya Toh menangguhkan perkahwinannya yang dirancang berlangsung pada 10 Oktober depan kepada satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian sebagai menghormati insiden pesawat Penerbangan Malaysia Airlines (MAS) MH17.

Iesya atau nama sebenar Nor Iesyatirradiah Sanny Toh, 30, berkata, perkara tersebut dilakukan bagi mengelakkan pertembungan tarikh antara pernikahannya dengan ketibaan jenazah MH17 yang kini dalam proses dibawa pulang.

"Pihak RTM berhasrat untuk menyiarkan majlis akad nikah saya secara langsung di Selamat Pagi Malaysia dan upacara akad nikah akan berlangsung di Masjid Angkasapuri. 

"Bagaimanapun, saya menghormati jenazah-jenazah mangsa MH17 yang sedang dalam proses dibawa pulang dalam tempoh beberapa bulan ini dan RTM pula menyiarkan upacara menyambut jenazah itu secara langsung," ujarnya ketika dihubungi mStar Online, Selasa.

Iesya bersama kekasihnya Zairee.

Iesya bakal berkahwin dengan seorang ahli perniagaan yang hanya mahu dikenali sebagai Zairee, 33, yang berasal dari Negeri Sembilan selepas setahun berkenalan.

Iesya menambah, dia tidak mahu majlis perkahwinannya diraikan secara besar-besaran ketika semua rakyat bersedih menyambut kepulangan jenazah.

Sehubungan itu dia dan keluarga mengambil keputusan penangguhan tersebut kepada satu tarikh yang dijangka pada tahun hadapan.

"Jangan salah sangka, perkahwinan ini ditangguhkan kerana menghormati MH17 bukan kerana sebab-sebab lain atau masalah dalaman hubungan kami.

"Saya tidak mahu terlalu gembira meraikan majlis ini ketika negara kita bersedih menyambut ketibaan jenazah mangsa yang kita tidak tahu bila akan selesai semuanya, jadi mungkin kalau tiada apa halangan kemungkinan tahun depan," ujarnya.

Sementara itu, Iesya berkata, persiapan untuk majlis tersebut sudah siap sepenuhnya termasuk menerima pelbagai tajaan mencecah RM500,000. 

Bagaimanapun, dia bersyukur kerana kesemua penaja memahami situasi dan punca penanguhan tersebut.

"Alhamdulillah lepas berita tentang saya ingin berkahwin ramai penaja yang tampil dan menghubungi perancang perkahwinan saya.

"Tapi tidak semua yang saya ambil kerana sya atidak mahu perkahwinan saya jadi seperti majlis mereka pula, jadi saya pilih yang tertentu sahaja seperti makanan, pakaian dan pelamin itupun kalau dikira mencecah RM500,000," ujarnya.

Dalam pada itu, bercerita tentang bakal suaminya, Iesya berkata, biarpun baru setahun mengenali lelaki tersebut, kedua-dua mereka mempunyai keserasian untuk hidup bersama.

Tambahnya, secara tidak langsung juga perkahwinan yang bakal berlangsung itu dapat menepis semua gosip buruknya sebelum ini apabila kehidupannya dikatakan   ditaja oleh individu tertentu.

"Saya kenal dia sudah hampir setahun juga dan Ogos lalu keluarga dia sudah datang merisik dan menetapkan tarikh perkahwinan kami.

"Alhamdulillah dia seorang yang sangat memahami dan tahu tentang gosip-gosip saya sebelum ini, dia tanya sendiri dan minta penjelasan saya sebelum mendengar daripada mulut orang lain," ujarnya.

Iesya Toh , Selamat Pagi Malaysia , RTM

Artikel Sebelum

Amanda Imani Tidak Putus Asa Kejar Dunia Artis

Artikel Berikut

Lebih Artikel

Polis siasat dakwaan Syed Saddiq diugut