Edry Anggap Tuduhan ‘Kaki Ciplak’ Sebagai Mengarut - Hiburan | mStar

Edry Anggap Tuduhan ‘Kaki Ciplak’ Sebagai Mengarut

Edry Abdul Halim
Edry Abdul Halim

PETALING JAYA: Komposer Edry Abdul Halim merasakan dakwaan sesetengah pihak kononnya dia gemar menciplak karya luar setiap kali menghasilkan lagu disifatkan mengarut.

Edry, 37, berkata, dia tidak mahu mengambil kritikan itu secara serius dan menganggap mereka yang bercakap tidak tahu apa-apa mengenai bidang muzik.

"Saya rasa, dakwaan sebegitu bukan sahaja berlaku pada diri saya tetapi juga komposer-komposer lain. Apa yang mereka dakwa itu mengarut. Hairan dibuatnya apabila mereka boleh katakan lagu 'A' sama dengan 'B' atau lagu 'C' sama dengan 'A'.

"Tahukah mereka bahawa dalam muzik ada 12 nota sahaja? Maka ia akan ditukar-tukar dan semestinya akan ada yang kedengaran hampir sama dengan lagu yang sedia ada serta karya yang dicipta.

"Bagaimanapun ia sedikit pun tidak mengganggu kerja saya dalam menghasilkan pelbagai karya lagu," katanya kepada mStar Online.

Tambah Edry dia juga menyifatkan kritikan kononnya dia menciplak lagu itu timbul apabila masyarakat kini bebas bersuara menerusi laman-laman sosial walaupun mereka kurang berpengetahuan di bidang muzik.

"Rasanya, boleh dikatakan semua lagu yang saya buat dikatakan ciplak. Saya malas dah nak layan," ujarnya.

Sementara itu, mengenai perkembangan terbaharu, Edry telah menghasilkan sebuah lagu tema filem Vikingdom berjudul Dark Clouds yang dibawakan oleh kumpulannya sendiri, Mojo.

Menurut Edry, lagu tersebut merupakan antara hasil karya yang mengambil masa lama iaitu tiga bulan pembikinan dan ia salah satu langkah memperkenalkan Mojo di mata dunia.

"Memandangkan ia adalah untuk filem pasaran antarabangsa, lagu yang dihasilkan juga perlu mempunyai elemen muzik yang mudah diterima. Jadi untuk Dark Clouds, saya mengambil elemen klasik rock tanpa menyelitkan langsung unsur-unsur Melayu.

"Apalagi daripada segi diksi sebutan bahasa juga perlu tepat dan Alhamdulillah, vokalis kami, Aweera berjaya menyanyikannya dengan baik.

"Ditambah pula dengan bantuan 60 pemuzik serta 20 orang koir membuatkan saya yakin Dark Clouds mampu pergi jauh," tuturnya.

Dalam pada itu, selain Dark Clouds, Mojo juga bakal muncul dengan single berbahasa Melayu berjudul Roman Cinta.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Halim Othman Mungkin Kahwin Tahun Depan

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ustazah Nur Farhana agak lemah - Adik