suria

Ning Makan Makanan Berkhasiat Untuk Hamil

Ning bersama suaminya Omar gembira menanti kelahiran cahaya mata mereka.
Ning bersama suaminya Omar gembira menanti kelahiran cahaya mata mereka.
Ning bersama suaminya Omar gembira menanti kelahiran cahaya mata mereka.

KUALA LUMPUR: Petua menikmati makanan berkhasiat adalah antara sebab Ning Baizura mengandung selepas berkahwin kira-kira empat tahun lalu.

Ning berkata, apabila dibenarkan hamil oleh doktor sejak Mac lalu gara-gara komplikasi pada rahimnya, dia banyak mengambil makanan seperti tauhu, kurma, susu kambing, sayur, buah-buahan dan oat agar mendapat zuriat.

"Dua tahun lalu, terdapat sedikit komplikasi pada rahim saya menyebabkan saya perlu menjalani pelbagai rawatan. Alhamdulillah, selepas kembali sihat, akhirnya saya mengandung juga,” katanya.

Ning, 37, ditemui pada majlis pengesahan rasmi status kehamilannya di Restoran Bijan, dekat sini, Rabu.

Turut hadir suaminya, Omar Sharif Christopher Layton Dalton, 37.

Dalam pada itu bercerita soal kandungan, Ning teringin untuk mendapat anak perempuan tetapi suaminya mahu anak lelak dengan alasan sudah mempunyai dua orang puteri hasil perkahwinannya terdahulu.

Bagaimanapun jika hajat itu tidak tertunai, dia tidak menolak sebarang zuriat yang bakal dikurniakan Allah. Dalam pada itu Ning menyifatkan kandungannya yang kini berusia lima bulan merupakan satu anugerah yang amat bermakna.

Dia yang popular dengan lagu Awan Yang Terpilu itu memberitahu, pada awalnya berita kandungan tersebut mendatangkan kebimbangan kepada suaminya yang masih lagi belum menerima tawaran kerja.

"Mujurlah selepas sebulan usia kandungan saya, Omar mendapat kerja di sebuah syarikat di ibu kota.

"Dan sepanjang empat bulan pertama, saya banyak berehat di rumah bagi menjaga kandungan dan akan bercuti daripada membuat persembahan pentas buat sementara waktu bermula 20 Disember depan," ujarnya.

Sementara itu, Ning merancang untuk menghasilkan sebuah album kanak-kanak sempena kehadiran cahaya mata itu selepas enam bulan bersalin yang dijangka pada bulan Februari tahun depan.

"Saya akan menghasilkan sebuah album khas buat kanak-kanak dengan menampilkan beberapa lagu popular kanak-kanak atau mungkin berkonsepkan dodoi.

"Bukan itu sahaja, saya juga akan membuka sebuah studio rakaman untuk memudahkan kerjaya nyanyian saya," tuturnya.

Artikel Lain