Khalwat: Rayuan Ako Mustapha Diketahui September - Hiburan | mStar

Khalwat: Rayuan Ako Mustapha Diketahui September

SHAH ALAM: Rayuan yang difailkan oleh pelakon, Ako Mustapha terhadap hukuman bagi kesalahan berkhalwat dengan seorang wanita bukan Islam, akan diputuskan pada September depan.

Pegawai Pendakwa Syarie, Zusyrafain Mohd Yusoff memberitahu, Mahkamah Tinggi Syariah di sini pada Khamis, menetapkan 13 September depan sebagai tarikh untuk memberikan keputusan.

Ako memfailkan rayuan itu selepas Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur, dekat sini, memerintahkan agar dia dihukum penjara tiga bulan dan denda RM3,000 kerana berkhalwat dengan seorang jurusolek artis, Anang Sagunting, 25.

Hakim Syarie Wan Mahyuddin Wan Muhammad menjatuhkan hukuman tersebut pada 21 April 2009.

Pelakon yang membintangi drama Halimah Jongang itu didakwa melakukan kesalahan tersebut di Kondominium Oakleaf Park, Persiaran Bukit Antarabangsa jam 1.20 pagi, 27 Jun 2007.

Ako hanya datang menyerah diri ke mahkamah pada 20 Januari lalu selepas waran tangkap dikeluarkan berikutan kegagalannya hadir ke mahkamah bagi mendengar prosiding sejak kes itu mula disebut pada 2007.

Prosiding rayuan di Mahkamah Tinggi Syariah dijalankan di hadapan Hakim Syarie Abu Zaky Mohammad dan Ako diwakili oleh peguam syarie, Akbardin Abdul Kader.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan