suria

98 Adegan Awan Dania 3 Di Australia

Scha Al-Yahya dan Zed Zaidi. - Foto ihsan Astro
Scha Al-Yahya dan Zed Zaidi. - Foto ihsan Astro
Scha Al-Yahya dan Zed Zaidi. - Foto ihsan Astro

AWAN Dania musim ke tiga (Awan Dania 3) yang sebelum ini menjadikan Korea sebagai lokasi penggambaran diteruskan apabila Perth, Australia dipilih sebagai destinasi berikutnya bagi memperhebatkan pembikinan drama tersebut.

Penggambaran yang diadakan pada hujung November lalu diatur dengan padat melibatkan kru serta barisan pelakon hebat iaitu Scha Al-Yahya, Jehan Miskin, Gambit dan Zed Zaidi.

Mingguan mStar yang berkesempatan menyertai penggambaran selama dua hari bermula 21 November itu menyaksikan adegan-adegan menarik yang dilakonkan di Kings Park.

Satu per satu adegan yang dirakamkan tidak perlu mengambil masa lama kerana kemampuan pelakon membawa watak mereka dengan berkesan sehingga memudahkan penggambaran dijalankan termasuklah apatah lagi dengan bantuan pihak agensi pelancongan di Australia.

Antara babak yang sempat disaksikan Mingguan mStar semasa penggambaran di Kings Park melibatkan Dania lakonan aktres Scha Al-Yahya manakala Zed Zaidi selaku Kapten Iman.

Selain itu, babak di Hay Street dan Murray Street pula melibatkan Gambit Saifullah yang memegang watak Akmal Tan Sri Akbar dan juga Scha.

Agak sukar menceritakan adegan yang dilakonkan itu kerana pengarahnya, Dinesh Samby gemar merakamkan sedikit demi sedikit paparan melibatkan lokasi yang berlainan.

Bagaimanapun pelakon dan kru bernasib baik kerana bas pelancongan yang disediakan membantu membawa mereka untuk bergerak dari satu lokasi ke lokasi yang lain.

Untuk adegan di Perth itu, ia mengisahkan Kapten Iman yang bekerja sebagai juruterbang penerbangan komersial telah menaruh minat untuk memikat Dania. Namun Dania selesa menganggap Iman sebagai kawan. Dalam menghadapi konflik cinta tiga segi itu, Akmal, seorang lelaki kasanova yang selama ini mempunyai persepsi buruk terhadap Dania berusaha untuk memenangi hati wanita itu.

Dinesh selaku pengarah drama itu mengakui Awan Dania 3 menghidangkan jalan cerita yang agak klise dan tidak lari dari jalan cerita yang pernah ditonton dalam siri-siri sebelum ini.

Ini kerana, ia masih mengekalkan konflik melibatkan cinta tiga segi antara Dania, Akmal dan Benjy (Jehan Miskin). Lantas, sebab itu lokasi penggambaran di luar negara dirasakan sebagai salah satu kelainan bagi menyampaikan latar belakang cerita dunia pramugari Dania itu.

Kata Dinesh, sebanyak 70 peratus penggambaran dilakukan di luar Malaysia manakala 98 adegan yang terdapat di dalamnya merangkumi semua lokasi di Perth.

“Dengan sokongan pihak pelancongan di Perth, kami berjaya mendapatkan bantuan untuk menjalani penggambaran di semua tempat di Perth,” kata Dinesh yang melakukan penggambaran di negara itu pada 20 November sehingga 29 November lalu.

Selain Australia dan Korea, penggambaran drama itu dijangka akan dilakukan di Jordan selepas ini.

Cuba mendalami teknik sinematografi yang cuba diterapkan oleh Dinesh dalam Awan Dania 3, diakui pengarah itu seorang yang cerewet dan teliti apabila dia lebih menekankan teknik photo frames kerana dia mahu semua perkara yang hendak disampaikan terdapat dalam satu frame.

“Jadi, kami tidak menggunakan banyak troli kerana hendak mengekalkan momentum penyampaian cerita itu. Ini kerana drama ini menggabungkan lakonan, dialog dan framing,” tambahnya.

Selain Kings Park, Hay Street dan Murray Street, Awan Dania 3 turut menjalani penggambaran di London Court, Esplanade River Suites, Old Fire Station, Old Perth Jetty, Bell Tower, Perth International Airport, Caversham Wildlife Park, Esplanade Hotel Fremantle, Fremantle Streets, Cottesloe Beach, The Rocks Albany, Albany Town Centre dan Mandurah Ferry Cruises.

Drama terbitan Nusantara Seni Karya Sdn Bhd ini mengisahkan tentang kehidupan seorang gadis bernama Dania, seorang wanita lasak dan cekal. Walaupun begitu, Dania berjaya menonjolkan sifat kesopanan dan lemah lembut seorang wanita menerusi kerjayanya sebagai seorang pramugari.

Musim kali ini menyaksikan lembaran baru dalam hidup Dania yang kini berkhidmat sebagai pramugari eksekutif di Syarikat Penerbangan D’nest.

Di sinilah bermulanya cabaran baru dalam hidup Dania yang terpaksa ditempuhi untuk membuktikan bahawa dirinya layak menggalas tanggung jawab tersebut walaupun mempunyai pengalaman yang cetek dalam menjalankan tugas sebagai kru kabin kelas pertama.

Bagi Scha, pengalaman berlakon di luar negara untuk drama musim ketiga ini memberikan keseronokan berganda lebih-lebih lagi dia dapat menaiki jet peribadi mewah yang hanya boleh memuatkan tidak lebih dari 10 orang.

Sementara itu, Gambit yang pertama kali terlibat dalam drama ini akui tertarik dengan tawaran karakter yang bagus dan penggambaran yang banyak dilakukan di luar negara.

Sama seperti Scha, dia yang pertama kali mengunjungi Perth merasakan pengalaman berlakon di tempat orang sebagai suatu pengalaman berharga yang akan dikenang sampai bila-bila.

Dia yang pertama kali berlakon sebagai pasangan Scha juga berkata tidak kekok untuk mendapatkan keserasian dengan wanita itu kerana mereka sudah lama kenal dan berkawan antara satu sama lain.

Dalam pada itu, Zed Zaidi berkata dia perlu mengembangkan dialog sendiri agar bersesuaian dengan karakternya yang periang, nakal dan suka mengambil berat.

Penonton boleh menyaksikan Awan Dania 3 pada setiap Isnin, pukul 9 malam di Astro Ria (saluran 104).

Artikel Sebelum

TV Al-Hijrah Luaskan Medium Dakwah Baru

Artikel Berikut

24 Selebriti Jual Kek Coklat

Artikel Lain