suria

Ad Samad Selepas Loloq - M. Nasir

M. Nasir memegang trofi kemenangan di samping isterinya, Marlia Musa. - Foto Utusan
M. Nasir memegang trofi kemenangan di samping isterinya, Marlia Musa. - Foto Utusan
M. Nasir memegang trofi kemenangan di samping isterinya, Marlia Musa. - Foto Utusan

KUALA LUMPUR: Ramai yang mengetahui gandingan hebat antara komposer M. Nasir (gambar) dan penulis lirik Allahyarham Loloq pastinya membuahkan lagu yang hebat.

Namun, kini telah lebih tiga tahun Loloq meninggalkan kita. Selepas ketiadaan Loloq, M. Nasir tidak menafikan agak sukar mencari penggantinya.

Bagaimanapun, dia mengakui dengan era baru sekarang, terdapat beberapa penulis lirik yang berjaya memikat hatinya.

“Saya rasa tiada sesiapa yang boleh menggantikan Loloq. Tetapi terdapat beberapa penulis lirik yang sedang mencipta keunikan tersendiri seperti Ad Samad,” katanya yang telah menggubah lebih 2,000 buah lagu.

Penyanyi lagu Tanya Sama Itu Hud Hud, Juwita dan Raikan Cinta itu memenangi tiga anugerah di Malam Mesra Badan Pelindung Hakcipta Muzik (MACP) 2010 pada Jumaat lalu iaitu Nadi Cipta, Komposer Dengan Pendapatan Terbanyak dan Penerbit Tempatan Dengan Pendapatan Terbanyak menerusi syarikatnya, Luncai Emas Sdn Bhd.

“Alhamdulillah, kepada semua yang memikirkan saya layak mendapat anugerah ini. Dulu, semasa saya mencuba menulis lagu, saya cuma tahu tiga cord tetapi sekarang saya tahu lima cord.

“Itu pun atas tunjuk ajar semua orang. Tanpa mereka semua, saya rasa tak dapat hasilkan lagu-lagu seperti itu. Terima kasih,” katanya berseloroh ketika berucap di atas pentas.

Suami kepada pelakon Marlia Musa itu juga akui usaha keras perlu ada dalam diri setiap komposer yang ingin berjaya sepertinya.

“Seperti saya sendiri, ada masa-masanya, dalam keadaan relaks, tiba-tiba lagu itu datang secara spontan. Sebab itu saya menggubah lagu tanpa mengira masa,” ujarnya.

Tambahnya lagi: “Sekarang, saya masih aktif menggubah dan menerbitkan lagu termasuk yang terbaru adalah membuat album baru Misha Omar.”

M. Nasir juga sempat menyanyikan beberapa buah lagu popular ciptaannya di samping komposer terkenal lain iaitu Adnan Abu Hassan, Saari Amri, Taja (Meet Uncle Hussain), Tam (Spider) dan Aidit Alfian sebelum majlis melabuhkan tirainya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Putrajaya banjir selepas satu jam hujan