Zed Beri Kaunseling Sampai Ammar Minta Maaf - Hiburan | mStar

Zed Beri Kaunseling Sampai Ammar Minta Maaf

SETELAH diberi kaunseling oleh aktor Zed Zaidi selaku Biro Seniman Muda, artis 'bermasalah' Ammar Alfian Azzi akhirnya akur dengan kesilapannya dan ingin menuntut maaf kepada wartawan hiburan.

Satu sesi untuk tujuan tersebut akan diadakan hari ini bertempat di Dewan Kelantan, PWTC jam 3 petang.

Ammar dikecam baru-baru ini kerana keberaniannya melemparkan kata-kata kesat dan ugutan bunuh kepada wartawan hiburan Malaysia di Facebook.

Rasa ketidakpuasan hati pelakon Tari Tirana itu diluahkan dalam laman sosial Facebook pada Jumaat, 5 Februari sekitar pukul 8 malam.

"Setelah dinasihati oleh saya dan beberapa sesi kaunseling susulan oleh team Seniman yang lain seperti Yusof Kelana dan Harun Salim Bachik, Ammar setuju untuk meminta maaf kepada wartawan khususnya wartawan hiburan.

"Ammar perlu berbuat demikian kalau dia ingin terus berada dalam industri ini," jelas Zed yang begitu serius meleraikan beberapa isu berhubung artis bermasalah kebelakangan ini.

Zed optimistik masalah-masalah yang berkaitan artis juga akan dapat ditangani tidak lama lagi. Antaranya isu Wardina berhubung 'artis tidak layak dijadikan ikon', isu Linda-Fahrin dan kes Nabil disaman.

"Saya perlu ambil tindakan pro aktif memandangkan masa pun dah berubah. Kalau dulu, artis buat aduan baru kita ambil tindakan. Sekarang tidak lagi, sebaik kita terbaca sesuatu masalah di akhbar, kita akan terus bertindak.

"Persatuan perlu menjaga kebajikan artis. Sebagai Biro Seniman Muda, saya anggap ini satu tanggungjawab besar dan satu peluang untuk membela dan memperjuangkan artis-artis Malaysia terutama artis muda yang bermasalah," jelasnya yang akan berangkat menunaikan umrah pada 16 Mac.

Bagi Zed, artis muda kena lebih rasional apabila berhadapan dengan situasi sukar.

"Saya peka dengan masalah artis muda terutama yang lahir dari program realiti TV. Memandangkan artis muda berlambak di luar sana, tentu saja ada isu yang timbul dari situasi begini," kata pelakon yang dilahirkan pada 1980, di Gombak Selangor.

Zed, yang nama sebenarnya Rozaidi Abdul Jamil berkata, ramai dari artis-artis muda datang dari luar bandar.

"Kemungkinan mereka mengalami 'culture shock' dan tidak pandai menjawab soalan provokasi media.

"Sebab itu saya hendak adakan program khas seperti etika bersama wartawan supaya dapat beri pendedahan dan kesedaran ini. Artis muda juga perlu ditanamkan sikap suka berjimat supaya tidak susah di belakang hari."

Bagi Zed, pengalaman bergelar artis memang seronok, tapi banyak perkara yang perlu dikorbankan seperti privasi, masa, komitmen dan kita perlu ada ketahanan mental serta fizikal apabila dikritik.

Zed akui cabaran sebagai seorang artis terlalu besar dan walaupun jawatan yang disandangnya adalah secara sukarela tapi aktor kacak ini begitu komited.

"10 tahun bergelar artis banyak mendewasakan saya. Bila bergelar artis, berbuat baik pasti di sanjung bagai pemimpin politik tapi bila keburukan yang datang dibongkar, kita dihina. Inilah di namakan asam garam dunia artis," jelas pemuda yang diberi nama komersial Zed Zaidi oleh pengarah Zulkifli M.Osman.

Bagi Zed, segala rintangan dan cabaran dalam dunia artis perlu dihadapi dengan tenang.

"Cara yang paling senang untuk menghadapi semua ini adalah dengan mendiamkan diri, 'full stop'!.

"Nasihat saya, bertenang dan muhasabah diri apabila menghadapi dugaan dan cabaran dalam bidang ini. Ambil segala masalah ini sebagai satu peluang dan berfikirlah secara positif," kata Zed lagi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain

Guardiola bakal tinggalkan City?