Tony Eusoff terpaksa jadi orang munafik?

SILBI (Mohd. Nor Fatih Mohtar) dan JUDA (Tony Eusoff)
SILBI (Mohd. Nor Fatih Mohtar) dan JUDA (Tony Eusoff)
SILBI (Mohd. Nor Fatih Mohtar) dan JUDA (Tony Eusoff)

SELEPAS teater berbahasa Melayu pertamanya, "Bangsawan Naga Chini" tiga tahun lalu, Tony Eusoff tampil semula dengan lebih gaya.

Dalam teater 'Mana Setangginya', karya agung Sasterawan Negara, Datuk Noordin Hassan yang sedang dipentaskan di Istana Budaya pada 13-21 Jun ini, Tony Eusoff memegang watak utama Juda yang menonjolkan seorang pemuda yang bersifat munafik.

Lebih tepat, Juda bersifat "talam dua muka".

Menurut jalan ceritanya, penduduk sebuah perkampungan nelayan menyara hidup dengan menangkap ikan dan menjual hasil ponhon setangginya. Nelayan ini dilarang untuk menangkap ikan pada hari Sabtu, iaitu hari beribadat.

Kumpulan nelayan yang derhaka di bawah pimpinan Hawar (lakonan Shaharuddin Thamby) telah berpindah ke atas bukit. Walaupun hidup mewah, mereka melanggar perintah. Kedatangan Uzza (Iqbal Taufik) selaku orang asing telah membawa falsafah baru dalam kehidupan mereka.

Juda, anak Hawar ingin mengahwini kekasihnya Iriam (Sabrina Ali), iaitu anak Ibra (Azman Abu Bakar). Tetapi Silbi (Mohd Nor Fatih)dan Subhat (Rudy De Luna Jr) menabur fitnah akan asal usul Iriam.

Juda bermuka-muka akan kebaikannya untuk mengaburi penduduk kampung. Lalu, dia dan ayahnya mengiktirafkan kedudukan mereka sebagai 'raja'.

Paderi yang menasihatkan Hawar dan Juda telah ditangkap oleh Uzza. Ibra dan Iriam datang membebaskan paderi tapi telah dikenakan syarat 10 bakul ikan sebagai tebusan. Iriam juga diserahkan kepada Uzza dengan persetujuan Juda.

Tiba-tiba turunlah ribut yang maha dashyat serta halilintar yang membelah suasana. Belut gergasi yang dibela Uzza akhirnya memakan tuannya serta membunuh Hawar. Akhirnya, Juda telah pun menemui sodom wa gamurahnya.

Secara lahiriahnya, sifat semulajadi Tony pula adalah syumul, kamil dan kuat pegang ajaran agamanya. Maka timbul persoalan mampukah pertentangan personaliti tersebut menyukarkannya untuk menjiwai karakter asing itu.

Untuk menampilkan dirinya sebagai Juda, Tony yang terharu dapat memegang watak utama hasil karya agung Sasterawan Negara, "Cikgu Nordin" menyelami maksud munafik itu terlebih dahulu.

"Seseorang yang munafik ialah orang yang paling menyeleweng, paling lari daripada kebenaran, paling teruk prinsip hidupnya.

"Saya kena faham maksud munafik itu baru boleh melakonkan Juda. Mula-mula, saya tidak faham maknanya maklumlah penguasaan bahasa Melayu tidak setanding tahap Sasterawan Negara," kata Tony.

Tony yang ditemui selepas pementasan pra-tonton teater Mana Setangginya baru-baru ini berkata, dia memerlukan penjelasan selain berdialog dengan aktor-aktor lain untuk memahami makna munafik itu sendiri.

"Selain itu, saya perlu peka terhadap isi-isi tersirat dalam skrip teater ini. Setiap ayat yang dihamburkan keluar dari mulut setiap pelakon sebenarnya mempunyai banyak nasihat, pengajaran dan teladan.

"Maknanya, ia boleh diguna pakai oleh setiap lapisan masyarakat pada bila-bila masa," ujar pelakon berusia 32 tahun ini yang pernah dicalonkan untuk anugerah Most Promising Performer di BOH Cameronian Awards (2006) dan Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik, Anugerah Skrin (TV3) 2008.

Oleh itu, Tony menasihatkan para penonton teater 'Mana Setangginya' agar menghayati lakonan, subteks (maksud tersirat) dan pengajarannya.

Katanya, teater hampir dua jam itu dapat mencelikkan minda masyarakat mengenai kerakusan manusia yang merupakan punca segala konflik duniawi.

"Saya berbangga dapat menyampaikan mesej tersebut kepada masyarakat menerusi lakonan sebagai Juda dalam teater ini," akuinya.

Artikel Sebelum

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain