suria

Raisuddin diperintah 'faraq' (berpisah sementara) dengan isteri kedua

Raisuddin dan Fatimah ketika hadir di Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam, hari ini. -foto mStar
Raisuddin dan Fatimah ketika hadir di Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam, hari ini. -foto mStar
Raisuddin dan Fatimah ketika hadir di Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam, hari ini. -foto mStar

SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi Syariah di sini, hari ini memutuskan aktor Raisuddin Hamzah, 52, faraq perkahwinan (berpisah sementara) dengan isteri keduanya, Siti Fatimah Suberi, 22, sehingga keputusan rayuan pengesahan perkahwinan disebut pada 8 Julai depan.

Menurut peguam syarie Nor Azmi Mohd. Arif yang mewakili Raisuddin dan Fatimah, kes faraq itu dipohon oleh bapa Fatimah, Suberi Abdullah, 48, kerana perkahwinan mereka diragui walaupun ia telah disahkan oleh pihak mahkamah.

Permohonan faraq ini menghalang Raisuddin dan Fatimah daripada melakukan hubungan suami isteri.

“Perkahwinan mereka sah tetapi bapa Fatimah yang kata tidak sah kerana dia tidak menjadi wali anaknya.

“Oleh itu, bapanya telah memfailkan rayuan untuk mengesahkan perkahwinan mereka pada 17 Mac lalu di mahkamah ini.

“Ikutkan, rayuan telah dibuat di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur tetapi disebabkan Hakim Syarie tidak mempunyai bidang kuasa untuk mengendalikan kes ini, jadi kes ini dibawa ke Mahkamah Tinggi Syariah.

“Selepas permohonan faraq perkahwinan sementara itu dibuat, anak guam saya perlu failkan jawapan sama ada bersetuju atau tidak dengan permohonan itu dalam tempoh 14 hari dari hari ini,” kata Nor Azmi.

Pada 7 April lalu, Fatimah secara sukarela mengaku bersalah kerana bernikah tanpa kebenaran pendaftar nikah di Songkhla, Thailand dengan Raisuddin pada 2 Januari 2007.

Pada 6 Februari lalu, hasrat Raisuddin untuk mengesahkan perkahwinannya dengan Siti Fatimah terbantut apabila mahkamah menolak permohonannya itu.

Hakim Syarie, Wan Mahyuddin Wan Muhammad juga menolak permohonan bapa mertua Raisuddin, Suberi Abdullah untuk membubarkan perkahwinan anaknya dengan penyanyi dan pelakon tahun 1980-an itu secara farakh.

Beliau bagaimanapun memerintahkan Raisuddin dan Siti Fatimah memfailkan permohonan pengesahan pernikahan mereka yang berlangsung di Songkhla Thailand dua tahun lalu di Mahkamah Tinggi untuk diputuskan kerana ia melibatkan isu poligami.

Dalam penghakimannya, Wan Mahyuddin menjelaskan bahawa Mahkamah Rendah Syariah tidak mempunyai bidang kuasa untuk memutuskan kedua-dua kes itu.

Beliau berkata, proses farakh (pemisahan) hanya boleh bermula selepas pasangan itu didakwa kerana berkahwin di luar kawasan tanpa kebenaran serta pernikahan tersebut disahkan terlebih dahulu.

"Tindakan plaintif memfailkan permohonan farakh sebelum perkahwinan pasangan ini disahkan adalah menyalahi proses mahkamah.

"Bagaimanapun, mahkamah tidak menafikan hak plaintif sebagai bapa dan wali mujbir yang mana beliau boleh mengemukakan isu farakh semasa bicara pengesahan nikah nanti kerana ada peruntukan yang mengkehendaki wali hadir," katanya.

Raisuddin berkahwin dengan Siti Fatimah di Songkhla, Thailand dengan berwali hakim pada 2 Januari 2007.

Bapa Siti Fatimah, Suberi, 48, kemudiannya memfailkan permohonan untuk memfarakhkan perkahwinan pasangan itu mengikut Seksyen 62(2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor 2003 pada 26 Oktober 2007.

Beliau membuat permohonan itu dengan alasan Siti Fatimah bermastautin di Selangor dan dia sebagai wali mujbir langsung tidak dimaklumkan tentang perkahwinan itu.

Sementara Raisuddin dan Siti Fatimah pula memfailkan permohonan balas bagi mengesahkan pernikahan mereka di mahkamah yang sama.

Suberi diwakili peguam syarie, Roshdan Rafie dan Salwila Abdullah manakala Raisuddin dan Siti Fatimah diwakili peguam syarie, Nor Azmi Mohd Arif dan Mohd Ridhwan Husin.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain