Kronologi kontroversi perkahwinan Aziz dan Radhiah - Hiburan | mStar

Kronologi kontroversi perkahwinan Aziz dan Radhiah

9 hingga 20 Mac 2008 - Nor Radhiah Ramli, 23 dan Aziz M. Osman, 47 berkenalan ketika mengerjakan umrah di Mekah.

4 April 2008- Radhiah dinikahkan dengan Engku Ahmad Hisham Engku Abdullah, 29 oleh jurunikah tidak bertauliah di Pengkalan Kubur, Kelantan secara wali hakim tanpa pengetahuan ibu bapanya.

28 Julai 2008- Perkahwinan Radhiah yang pertama dahulu terbatal dan dianggap tidak sah. Mahkamah Syariah Kuala Terengganu telah mengeluarkan surat pembatalan 'perkahwinan' tersebut. Namun, surat ini hanya diterima selepas Radhiah berkahwin dengan Aziz.

16 Ogos 2008- Aziz dan Radhiah dinikahkan sendiri oleh bapa Nor Radhiah, Ramli Yusuf, 52, disaksikan oleh Jurunikah Mukim Batu Rakit yang juga merupakan bapa saudara Nor Radhiah, Ismail Yusof, 63.

14 September 2008- Sijil perkahwinan Radhiah dan Aziz dikeluarkan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Terengganu.

2 November 2008- Sebuah akhbar mingguan mengeluarkan kenyataan ibu Aziz, aktres Afida Es mengenai perpisahan Aziz dan Radhiah dan menganggap perkahwinan mereka tidak sah kerana katanya Radhiah masih dalam 'edah' seperti yang diberitahu 'bekas suaminya'.

3 November 2008- Radhiah merujuk status perkahwinan mereka di Mahkamah Syariah Kuala Terengganu dan hakim memintanya mengisi borang permohonan pengesahan perkahwinan.

23 November 2008- Kes status perkahwinan Aziz dengan Radhiah dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Terengganu.

11 Januari 2009- Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Terengganu menetapkan tarikh 8 Februari untuk menentukan status perkahwinan Aziz dengan Radhiah.

8 Februari 2009- Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Terengganu memutuskan perkahwinan Aziz dengan Radhiah tidak sah.

Menurut Ketua Hakim Syarie, Datuk Ismail Yahya, semasa hari pernikahan pada 16 Ogos lalu, Radhiah masih dalam edah hasil daripada perkahwinan pertamanya dahulu.

Artikel Sebelum

Kakak Tua: Mata tahu memandang saja...

Artikel Berikut

Nikki langkah bendul tiga kakak

Artikel Berkaitan

Artikel Lain