Chef Wan kini sebaris Jamie Olivers

SEDANG orang lain sibuk bercerita dan membuat bantahan tentang penganugerahan Datuk Shah Rukh Khan yang menerima pingat Darjah Mulia Seri Melaka, rasanya ramai yang tidak mengetahui tentang anugerah yang diperolehi chef selebriti nombor satu, Redzuawan Ismail atau lebih dikenali dengan nama Chef Wan.

Walaupun Chef Wan tidak mendapat anugerah Datuk, tetapi sekurang-kurangnya dia telah diiktiraf antara lima chef selebriti terbaik di dunia di kalangan 200 selebriti chef yang tersenarai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Gourmand International Paris.

Selain Chef Wan, nama chef selebriti lain yang turut tersenarai adalah Jamie Olivers dan Gordon Ramsey dari United Kingdom, Chef Alfons Schuhbeck (Jerman), dan Chef Gabriel Gate (Australia).

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif itu, dia menyifatkan Chef Wan bukan sahaja sebagai chef selebriti yang berbakat dalam bidang masakan, malah dia juga mengagumi bakat Chef Wan dalam bidang lakonan, pengacaraan, penulisan buku masakan dan lebih-lebih lagi bergelar duta masakan negara sejak 18 tahun lepas.

Bagaimanapun, chef yang sudah terkenal di benua Eropah dan Asia ini tidak menganggap anugerah tersebut membuatkan beliau boleh mendabik dada dan berbangga dengan apa yang diberikan.

"Alhamdulillah. Saya tak sangka dan terkejut dengan anugerah yang diberikan. Dalam masa yang sama saya ketawa sebab tak percaya terpilih," luah Chef Wan ketika dihubungi.

Pengiktirafan Chef Wan mengambil kira faktor keseluruhan markah yang dikumpul berdasarkan pencapaiannya sejak bergelar selebriti chef sejak 21 tahun lalu termasuk karisma dan personalitinya.

Tarikh 14 Oktober menjadi tarikh bersejarah buat chef ini semasa dia menghadiri majlis Gourmand World Cookbook Awards Best of the Best 12 years Awards from 1995 to 2007 yang diadakan di Mozart Hall Opera House, Frankfurt, Jerman itu.

Menurut bapa kepada aktres dan pengacara Serina Redzuawan dan Chef Riz ini, anugerah tersebut mengiktiraf buku kulinari terbaik yang diterbitkan sejak 12 tahun lepas.

Anugerah tersebut mempertandingkan chef-chef yang pernah memenangi anugerah sejak 12 tahun lepas dan pastinya ia mencari pemenang di kalangan pemenang. Jadi, pemenang tersebut adalah yang terbaik.

Menurut Chef Wan, dia pernah memenangi anugerah di Paris pada tahun 1997, Barcelona (2003), Kuala Lumpur (2005), Beijing (2006) dan London (2007).

Pertandingan ini juga mengiktiraf lebih daripada 200,000 buku masakan telah diterbitkan oleh 5,000 penerbit seluruh dunia dalam 12 tahun ini.

Contoh-contoh buku yang dipertandingkan dalam 55 kategori seperti Best Chefbook, Best Dessertbook, Best Fish and Seafoodbook, Best Health and Nutritionbook, Best Family and Children, Best Foreign Cookerybook, termasuk Best Televisyen Celebrity Cookbook yang dimenangi olehnya melalui buku masak Chef Wan Simply Sedap! 2.

Turut dipertandingkan adalah kategori Best Asian Cuisine Cookbook, Best Entertaining Cookbook dan Best Vegetarian Cookbook.

Selepas menerima anugerah tersebut, beliau telah ditemubual oleh New York Times,San Fransisco Chronocles and beberapa media di Eropah.

Dibandingkan dengan pengiktrafan yang diterima Chef Wan di dalam negara daripada luar negara memang jauh bezanya.

"Saya tak kisah walaupun tidak diiktiraf di dalam negara sendiri. Saya percaya, kalau ada rezeki tak kemana. Insya-Allah," beritahu Chef Wan yang pernah mendapat satu anugerah dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pulau Pinang.

Bagaimanapun, beliau tidak terlalu mengharapkan apa-apa anugerah di Malaysia. Nampak seperti beliau merajuk, namun begitulah hakikatnya yang dilihat oleh insan berusia 50 tahun ini.

"Orang kata budaya kita memberi anugerah kepada yang sepatutnya dapat selepas isu anugerah Datuk kepada Shah Rukh Khan. Bagi saya, memang tidak adil untuk memberi komen sebab itu kerajaan yang iktiraf. Bagaimanapun, ada juga orang tempatan yang dapat seperti Nicol Ann David dan Sheila Majid.

"Semua ini rezeki daripada Tuhan. Jika Dia tak izinkan, kita tak dapat juga. Semua ini hanyalah sementara di dunia ini," tutur Chef Wan.

Menyentuh tentang perancangannya selepas ini, dia telah menyusun jadual program masakannya dalam bulan Mac depan di Kazashtan. Selain itu, dia juga mempunyai kontrak dengan kerajaan cina untuk mempunyai program masakan di sana di mana kesemuanya ditaja oleh kerajaan tersebut.

"Saya mempunyai jalan hidup tersendiri. I can survive. Dalam hidup saya, semuanya berserah kepada qada dan qadar. As long as we work hard, don't be afraid...," beritahu Chef Wan yang dalam masa yang sama tidak lupa melakukan amal kebajikan.

Artikel Sebelum

Wayang bukan filem wayang kulit

Artikel Berikut

Artikel Lain