suria

Kementerian Pertahanan Iraq Beli Husky 2G

KUALA LUMPUR: Critical Solutions International (CSI) pada Isnin mengumumkan bahawa Kementerian Pertahanan Iraq telah membeli Husky 2G sebagai Peranti Peledak Pengganti (Improvised Explosive Device - IED)  and  kenderaan penjinak ranjau darat.

Pembelian ini merupakan satu peningkatan kritikal misi pembersihan laluan dan keupayaan Iraq untuk mengekalkan kebebasan manuver dan menentang ISIS dan kuasa-kuasa lain di Iraq.

Peningkatan Keupayaan Menjimatkan Nyawa. Dikenali di seluruh dunia kerana kemandirian dan keupayaannya, Husky 2G ini dilengkapi dengan lengan soal siasat FASCAN yang digunakan untuk menyoal siasat ranjau yang disyaki dan Peranti Peledak Pengganti (Improvised Explosive Device - IED).

Husky 2G bergred ini juga dilengkapi dengan kuasa tambahan dan keupayaan untuk menerima integrasi masa depan sensor tambahan dan peningkatan seperti Radar Penembusan Permukaan NIITEK.

Kontrak ini telah dianugerahkan kepada CSI dan kongsinya DCD Protected Mobility, satu bahagian dari DCD Group (Pty) Ltd, OEM Husky. Sepanjang dekad yang lalu, keluarga kenderaan Husky telah menjimatkan nyawa yang tidak terkira banyaknya di seluruh dunia.

Selain daripada lengan soal siasat FASCAN Antarabangsa, Husky 2G juga dilengkapi dengan sistem kamera Kesedaran Keadaan TORC Robotics 360 dan QinetiQ North Americas QNET, yang menyediakan kenderaan dengan perlindungan ringan daripada bom tangan roket (rocket-propelled grenade - RPG). Program ini bernilai lebih daripada $ 73500000 dan akan menyokong tentera Iraq dalam melindungi kedua-dua tentera dan orang awam di sekitar Iraq.

Dua pengendali. Misi yang lebih lama. Sensor canggih.

Menjawab keperluan misi untuk tempoh yang lebih lama dan keupayaan pengesanan yang dipertingkatkan, Husky 2G dua pengendali varian ini pada asalnya dibangunkan dan dihantar untuk Amerika Syarikat.

Penambahan pengendali kedua membolehkan pemandu Husky untuk memberi tumpuan kepada kawalan kenderaan dan kesedaran keadaan, manakala pengendali kedua memantau dan menganalisis sistem sensor canggih dan persekitaran operasi. Tentera Amerika Syarikat mengiktiraf reka bentuk kenderaan yang menjimatkan nyawa ini dengan Inovasi Anugerah Tahun 2010.

"Kerajaan Iraq telah menentukan bahawa Husky 2G penting untuk mengalahkan IED dan ancaman ranjau mereka dan mewakili pelaburan yang besar dalam menjimatkan nyawa dan meningkatkan keupayaan tentera Iraq, 'kata Patrick Callahan, Ketua Pegawai Eksekutif CSI. "Kami amat berbesar hati telah dianugerahkan kontrak ini, dan tidak sabar untuk bekerjasama dengan Kementerian Pertahanan Iraq untuk menyokong sepenuhnya program ini dan apa-apa keperluan masa depan."

CSI adalah pembekal dan penyokong perkhidmatan terkemuka di dunia kenderaan pelindung letupan dengan ranjau darat, peranti peledak pengganti dan keupayaan pengesanan senjata yang tidak meletup.

Husky 2G

Artikel Lain

Shamsul Anuar letak jawatan menteri