Pulau Pinang Kekal Destinasi Pelaburan Utama Pelabur Asing - Mustapa - Niaga | mStar

Pulau Pinang Kekal Destinasi Pelaburan Utama Pelabur Asing - Mustapa

KUALA LUMPUR: Pulau Pinang kekal sebagai satu daripada destinasi pelaburan utama di negara ini bagi pelabur asing terutamanya dalam industri elektrik dan elektronnik (E&E) dan peralatan perubatan.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata ini disebabkan oleh sejarah negeri itu, prasarana canggih dan ekosistem industrinya yang kukuh.

Bagi tempoh 2011 hingga September 2014, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) cawangan Pulau Pinang telah mempermudahkan lebih 200 lawatan daripada syarikat asing ke negeri ini.

"MIDA telah mengadakan pelbagai bengkel kerja dan taklimat mengenai Dana Strategi Pelaburan Domestik kepada persatuan industri dan syarikat di Pulau Pinang sejak dana itu diperkenalkan pada Julai 2012," katanya dalam satu kenyataan, Ahad.

Pada 17 Oktober dan 13 November MIDA akan menganjurkan Seminar Pelaburan Sektor Perkhidmatan di Pulau Pinang dan juga menyertai satu persidangan PKS, kata Mustapa.

"MIDA telah mempelawa INVEST Penang menjadi penceramah di Persidangan Perkhidmatan.

"Selain itu, kami juga merancang menganjurkan Persidangan SEMICON awal tahun depan, kali pertama diadakan di Malaysia dan Pulau Pinang," katanya.

Mustapa mengeluarkan kenyataan ini sebagai membalas kenyataan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bahawa Kerajaan Persekutuan dan MIDA telah berhenti mempromosikan pelabur ke negeri itu pada tahun lepas.

Beliau menyifatkan kenyataan Lim itu sebagai tidak bertanggungjawab.

Tegasnya Kerajaan dan MIDA telah mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan sejak 47 tahun lepas dan tidak pernah mendiskriminasikan mana-mana negeri.

Keputusan untuk melabur, antara faktor-faktor lain, katanya, ditentukan oleh penilaian syarikat terhadap lokasi tapak. 


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain