suria

Tok Mat tolak tawaran Muhyiddin untuk jawatan Timbalan Perdana Menteri

Datuk Seri Mohamad Hasan menolak tawaran untuk menjadi timbalan perdana menteri kerana menghormati keputusan parti.

TIMBALAN Presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan menolak tawaran untuk menjadi timbalan perdana menteri kerana menghormati keputusan parti itu, kata Datuk Seri Ahmad Maslan.

Setiausaha Agung Umno itu mengatakan bahawa Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah membuat tawaran itu kepada Mohamad awal tahun ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Anwar beri keterangan kepada polis susulan himpunan di Dataran Merdeka

ARTIKEL BERKAITAN: Noraini letak jawatan Menteri Pengajian Tinggi berkuatkuasa serta merta

"Ia betul dan perkara itu tepat. Namun, yang terbaik adalah menjemput timbalan presiden untuk memberikan pernyataannya," kata Ahmad dalam siaran langsung pada hari Isnin malam.

Dia menambah bahawa Umno telah mencadangkan pada Oktober lalu agar jawatan timbalan perdana menteri diberikan kepada mereka, tetapi cadangan itu tidak diendahkan hingga ke saat-saat terakhir.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

Ahmad mengatakan bahawa partinya telah mengarahkan dia dan bendahari, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor untuk mewakili Umno bagi berunding dengan Perdana Menteri pada Oktober lalu.

"Kami mencadangkan beberapa perkara, termasuk penubuhan majlis presiden untuk mengatasi pandemik Covid-19 dengan segera, memperbaiki ekonomi, mempercepatkan pilihan raya umum setelah keadaan bertambah baik dan kami juga menginginkan jawatan timbalan perdana menteri," kata Ahmad.

Dia mengatakan bahawa cadangan itu hanya dilayan beberapa jam sebelum Umno memutuskan untuk menarik sokongannya terhadap Muhyiddin pada 7 Julai.

"Apa jenis kawan ini? Bukan kedudukan yang kita kejar tetapi keikhlasan, " tambah Ahmad Maslan.

Dia juga mengatakan bahawa Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bersumpah di hadapan beberapa ahli parlimen Umno bahawa dia tidak akan menyokong presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri.

"Tuduhan bahawa Ahmad Zahid akan bersama Pakatan Harapan atau DAP tidak berasas," katanya.

Ahmad Zahid telah mengumumkan bahawa parti itu telah menarik sokongannya terhadap kerajaan Perikatan Nasional, dengan mendakwa bahawa kerajaan sekarang telah kehilangan majoriti di Dewan Rakyat pada 7 Julai. - THE STAR

Artikel Berkaitan

Artikel Lain