Tol dihapus secara berperingkat bukan serta merta

KERAJAAN memutuskan untuk memansuhkan caj tol secara beransur-ansur dan berperingkat selaras dengan manifesto Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) Pakatan Rakyat kepada rakyat.

Sumber memberitahu perkara itu sementara satu kajian sedang dijalankan berhubung caj tol yang hanya akan diselesaikan pada Jun dengan sekurang-kurangnya satu konsesi menawarkan untuk memberikan rebat dan diskaun kepada pengguna jalan raya buat sementara waktu.

"Ia telah dipersetujui bahawa tol akan dimansuhkan dari semasa ke semasa tetapi ia akan dilakukan secara berperingkat, bukan serta merta," kata sumber yang mengetahui mengenai perkara tersebut.

Menurut Menteri Kerja Raya Baru Bian, kerajaan hanya akan membuat kata putus mengenainya selepas kajian itu dilengkapkan.

"Malah, kami sedang menelitinya untuk tempoh jangka pendek, sederhana dan panjang. Terdapat beberapa cadangan yang boleh dilaksanakan dan dilakukan dalam masa terdekat untuk jangka masa pendek.

"Ini adalah perkara yang saya fikir dirujuk oleh Tan Sri Muhyiddin (Yassin). Bukan keseluruhan perkara berkaitan tol," katanya.

Bercakap pada satu ceramah di Semenyih menjelang hari pengundian untuk kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih pada 2 Mac depan, Muhyiddin berkata Pakatan akan membuat pengumuman penting berkaitan kutipan tol lebuh raya dalam tempoh sehari dua lagi.

Muhyiddin yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Menteri Dalam Negeri turut memberitahu Kabinet telah membincangkan langkah untuk mengurangkan beban rakyat.

"Ramai orang mengkritik kami kerana tidak memenuhi manifesto Pakatan Harapan. Mungkin terdapat satu atau dua isu seperti tol," katanya.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng bagaimanapun enggan mendedahkan butiran lanjut berkaitan perbincangan itu.

"Saya pasti ia akan lebih jelas apabila pengumuman dibuat tetapi sebelum itu, jangan buat spekulasi," katanya pada sidang media selepas menyaksikan majlis pemeteraian perjanjian novasi antara Prasarana, MRCB George Kent Sdn Bhd (MRCBGK) dan sembilan Kontraktor Pakej Kerja (WPC) di Kuala Lumpur pada Jumaat. - The Star

tol, mansuh, Pakatan Harapan

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia