Video tular Peguam Negara, Ketua Hakim menari... Ini jawab timbalan menteri!

MAJLIS jamuan malam dan tari menari adalah sebahagian daripada tradisi fraterniti perundangan di negara ini walaupun ia kelihatan agak kebaratan, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mohamed Hanipa Maidin.

Jelasnya, fraterniti peguam di Malaysia mempunyai banyak tradisi yang agak unik dan hanya ada dalam profesion itu sahaja, malah kadang-kadang dilihat seperti 'terlalu ke-Inggerisan'.

Antara tradisi berkenaan, katanya, peguam pelatih perlu melakukan kunjungan hormat ke kamar hakim apabila diterima masuk menjadi peguam manakala semasa di dalam mahkamah, para peguam akan memanggil rakan mereka 'rakan saya yang arif' meskipun mereka merupakan pihak lawan di dalam mahkamah.

"Program majlis makan malam dan tari menari yang 'dipanaskan' tak tentu fasal itu, hakikatnya adalah sebahagian daripada tradisi tersebut. Ya, saya akui ia mungkin kelihatan sedikit kebaratan dan dilihat oleh 'pihak-pihak suci' tidak 'patuh syariah'.

"Tetapi, bagi saya, menyokong dan memberi 'nyawa' dan 'oksigen' suatu masa dahulu pada rejim kleptokratik juga bukanlah Islamik atau 'patuh syariah'. Jadi... tolong berhenti berlakon!," katanya dalam kenyataan, Ahad.

ARTIKEL BERKAITAN: Video Ketua Hakim, Peguam Negara menari dikecam, didakwa 'pencabulan etika'

Mohamed Hanipa mengulas kontroversi yang timbul berikutan klip video tular yang menunjukkan aksi Peguam Negara Tommy Thomas, Ketua Hakim Tan Sri Richard Malanjum dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong menari twist di pentas pada majlis makan malam 'Opening of Legal Year 2019' anjuran Sabah Law Society di Kota Kinabalu, Jumaat lepas.

Aksi berkenaan mendapat perhatian ramai di media sosial termasuk pihak pembangkang, antaranya Ketua Pemuda Umno Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki yang menyifatkan kelakuan itu sebagai memalukan institusi kehakiman dan perundangan negara kerana ia melibatkan soal integriti badan kehakiman. -Bernama

Artikel Berkaitan

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain