Gadis 15 tahun nikah duda secara sukarela

PUTRAJAYA: Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah berkata perkahwinan remaja perempuan 15 tahun di Kelantan mendapat persetujuan gadis itu.

Katanya berdasarkan laporan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), perkahwinan yang melibatkan remaja itu dengan lelaki berumur 44 tahun adalah atas dasar ‘suka sama suka’.

“Kami mendapati remaja perempuan itu adalah isteri kepada seorang duda yang sudah bercerai selama empat tahun... remaja itu bukan isteri kedua,” kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu kepada pemberita selepas menghadiri sambutan Hari Wanita Kebangsaan 2018 di sini, Rabu.

Media melaporkan perkahwinan remaja 15 tahun dengan seorang anggota Jabatan Sukarelewan Malaysia (Rela) berusia 44 tahun di Kelantan baru-baru ini. Lelaki itu mempunyai dua orang anak hasil daripada perkahwinan sebelumnya

Dr Wan Azizah berkata beliau telah memaklumkan kepada Kabinet hari ini berhubung usaha-usaha yang giat dilaksanakan untuk meningatkan perkahwinan bawah umur kepada 18 tahun.

Beliau berkata kerajaan prihatin dengan kejadian perkahwinan bawah umur dan keburukannya terhadap kanak-kanak dari segi sosial, kesihatan, pendidikan dan kewangan.

Dr Wan Azizah berkata usaha untuk meningkatkan umur perkahwinan kanak-kanak perempuan memerlukan kerjasama pelbagai agensi dan juga pindaan akta.

“Sesetengah undang-undang di bawah bidang kuasa kerajaan negeri manakala ada yang di bawah Mahkamah Syariah. Untuk meminda Kanun Keseksaan, ia akan melibatkan pindaan Perlembagaan,” katanya.

Pada 13 September lalu, Dr Wan Azizah mengetuai satu jawatankuasa yang terdiri daripada pelbagai agensi berkaitan mencapai kata sepakat untuk menaikkan umur perkahwinan bagi kanak-kanak perempuan kepada 18 tahun.

“Usaha-usaha sedang giat dilaksanakan oleh agensi-agensi berkaitan bagi memastikan ianya dapat segera direalisasikan,” katanya. - Bernama

Dr Wan Azizah

Artikel Sebelum

Hishammuddin jumpa Tun M di Putrajaya

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain