21 pelajar sekolah agama dijangkiti beguk stabil - Semasa | mStar

21 pelajar sekolah agama dijangkiti beguk stabil

KUALA LUMPUR: Keadaan 21 pelajar lelaki dari sebuah sekolah menengah agama di Ipoh, Perak yang dijangkiti wabak beguk pada Rabu lepas, disahkan stabil.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata pihaknya sudah menerima laporan berhubung kejadian wabak itu, melalui Jabatan Kesihatan Negeri dan Pejabat Kesihatan Daerah Kinta.

"Kejadian itu membabitkan 21 pelajar lelaki berusia antara 13 dan 17 tahun daripada sejumlah 660 pelajar dan kakitangan yang terdedah dengan wabak tersebut. Semua kes adalah stabil dan diberi rawatan sebagai pesakit luar," katanya dalam kenyataan, Jumaat.

Wabak disebabkan jangkitan virus Paramyxovirus itu boleh mengakibatkan pesakit mengalami demam, sakit kepala, sakit otot, keletihan, hilang selera makan dan sakit serta bengkak kelenjar air liur.

Beliau berkata boleh tersebar melalui titisan cecair pernafasan dan air liur, serta sentuhan dengan objek tercemar, namun pesakit boleh sembuh sepenuhnya tanpa komplikasi selepas tempoh dua hingga tiga minggu.

Dr Noor Hisham berkata imunisasi beguk diberikan dalam bentuk vaksin tiga serangkai, iaitu Measles-Mumps-Rubella (MMR), sejak 2002.

"Berdasarkan jadual imunisasi kebangsaan terkini mulai April 2016, vaksin ini diberikan sebanyak dua kali iaitu dos 1 pada usia sembilan bulan, manakala dos 2 pada usia satu tahun," katanya.

Beliau turut mengingatkan agar pesakit beguk diasingkan dan tidak berkunjung ke tempat awam bagi mengelak jangkitan merebak, selain segera mendapatkan rawatan awal.-- Bernama

beguk , Ipoh

Artikel Berkaitan

Artikel Lain